ЗА МОРАЛА ...

ЗА МОРАЛА ...

Мнениеот Гео, граф » Пет Авг 22, 2014 10:56 am

Не мога и не искам да си затварям очите и да се обградя с рози в мой си свят, защото живея в общия наш свят. А той в 95 % от случаите е грозен, зъл, зловещ понякога. Тази тема я отварям във връзка с трагедията на Дал, с разискванията по въпроса в нейната тема, както и в темата ''няма такава държава''.

Казандзакис има много философски размисли в книгите си. Опитвам се да си спомня в коя беше писал за красивите човешки идеи, мисля че е в Алексис Зорбас, но ще разкажа с мои думи по памет. Според него всяка утопия е много прекрасна до момента, в който не започнат да я осъществяват субектите - от него нататък тя се опошлява, преработена от различните човешки умове и интереси. Всяка велика идея е красива кукла, натъпкана със слама, с хитроумна задействаща я пружинка. Очарован, човешкия разум я прегръща, заема се да я осъществи и в процеса на осъществяване я унищожава, превръщайки я в свой образ и подобие.

''Може ли наистина да бъде създадено едно достойно, справедливо и хуманно човешко общество? Може ли да бъде изградена една достойна обществено организация? Могат ли да бъдат установени като свещени нравствени закони класическите човешки добродетели? Могат ли красивите принципи на християнството, демокрацията, утопизма или социализма да станат реална красота в реалния живот?'' - тези въпроси си задава Христо Марков в свое есе през 1974г. във връзка с годишнината от събитията в Чехословакия през Чешката пролет. И продължава да пита : ''Кое е объркано в тази рецепта – човекът или идеята?'' ... Аз изваждам цитатите от контекста на есето му, защото целта ми не е да се коментира обществено-политическия строй, за който той пише. Или този, в който днес живеем. Целта ми е да говорим за морал, за етичните закони, за нравствените добродетели и за човека. И още : ''шествието на злото е не само отрицание на обществото, в което живеем, но главно отрицание на нас самите ... Ние нямаме друг период в цялата наша история, когато цяла система съществува, за да поощрява, развива, насажда най-долните, нецивилизовани, антихуманни инстинкти. Ние нямаме толкова ярки други случаи на тържеството на властта на преуспелия примитивно-посредствен тип. '' ... Е, вече имаме ! Отново в нашата история ние сме в ситуация на реализирането на една на пръв поглед добра идея, която превърнахме в бездуховно, чалгализирано, изпростяло чудовище. И днес, 40 години по-късно, отговора на Христо Марков важи с пълна сила, че и отгоре : '' Крепостните стени на съвременния феодализъм са прекалено дебели и крепостните души на съвременните роби прекалено опустошени.'' ...

Има ли надежда ???
"Човекът е като роман: до последната страница не знаеш как ще свърши.
Иначе и не би си струвало да го четеш"

Евгений Замятин

Снимките ми!
Аватар
Гео, граф
Наркоман
 
Мнения: 10878
Години: 54
Регистриран на: Нед Юли 25, 2010 11:54 pm
Местоположение: София-Подуенската градинка
Пол: Жена

Re: ЗА МОРАЛА ...

Мнениеот darusha5k » Пет Авг 22, 2014 11:50 pm

Всеки ден аз се срещам с добри и трудолюбиви хора, смятам, че и аз съм от тях. Патриот съм и вярвам, че България ще я бъде!!!
В последно време се зачитам в историята на родината ни и някак осъзнавам , че последните 5-600 години българския народ само е оцелявал и морално "замързелявал". Времето на Османското владичество, войните след това, комунизма/всички си знаем за какво иде реч/ всичко това е действало в тази насока. Неслучайно го е имало Паисий и ред други"БУДИТЕЛИ"....
Скоро препрочетох "Записки по българските въстания"-този път с голям интерес :angel2: еми и тогава ги е имало и дребните душици и героите, и чорбаджиите и, продажниците и, чуждопоклонниците!
Сама за себе си реших, че скоро няма как да се оправим :angelche: така де...нали това е целта?!Бързо искаме да се случат нещата,но не става! Трябва да минат две-три поколения, да се върнат от широкия свят разпилените българи с нови идеали и виждания..До тогава Крумовите закони да се въведат!
Не съм се примирила-напротив, всеки ден уча децата си да обичат България и да са качествени хора.
Много исках да пиша, а се получи разпилян пост.
Аватар
darusha5k
Виенско кафе
 
Мнения: 321
Години: 42
Регистриран на: Пет Яну 14, 2011 6:28 pm
Местоположение: Пловдив
Пол: Жена

Re: ЗА МОРАЛА ...

Мнениеот troll » Съб Авг 23, 2014 3:13 pm

Ако българите не роптаеха непрестанно, че нямат това, което искат да имат, а бяха благодарни за туй, което заслужено имат, биха се "оправили" веднага.
:angelche:
Не обичам да не обичам.
Аватар
troll
Кафе машина
 
Мнения: 3441
Години: 58
Регистриран на: Вто Мар 05, 2013 6:11 am
Местоположение: Montreal 5b
Пол: Мъж

Re: ЗА МОРАЛА ...

Мнениеот troll » Нед Авг 31, 2014 9:04 pm

http://www.hlntv.com/video/2014/06/23/s ... e-sentence
На 27 юни 2010 на автомагистрала 30, близо до Кандиак, Квебек, към 19:27, една 26 годишна жена си караше Хондата Сивик в най-лявото(най-бързото) платно . Малко по-напред на същата магистрала пресичаха 8 патки. Осем патета без майка си. (според други 7 + майка)
Емма Кзорнобай (emma czornobaj), така се казваше младата шофьорка,тутакси спира колата в платното, в което се движи и слиза, без да пусне никаква сигнализация, от нея махайки и на другите шофьори да спрът, за да не бутнат патетата. Другите шофьори на процеса споделиха, че са били истински удивени, че някой може да тича по магистрала махайки между коли, движещи се с над 100 км/ч.Но са успели да я спасят.
След нея , по най-лявата лента, идва семейство на мотоциклети. Отпред е бащата на 50 години, а зад него на мотора е 16 годишната му дъщеря(Andre Roy, 50, Jessie, 16.). На двамата живота свършва там.Съпругата (Pauline Volikakis) зад тях също пада, но оцелява.
Преди около месец Емма беше призната за виновна в престъпна небрежност отнела живота на хора.
Преди присъдата тя сподели, че това е инцидент, който може да се случи на всеки.
Петиция с 15 000 подписа да не се праща в затвора
http://www.change.org/p/mme-stephanie-v ... -en-prison
:mrgreen:
Последна промяна troll на Нед Авг 31, 2014 9:28 pm, променена общо 1 път
Не обичам да не обичам.
Аватар
troll
Кафе машина
 
Мнения: 3441
Години: 58
Регистриран на: Вто Мар 05, 2013 6:11 am
Местоположение: Montreal 5b
Пол: Мъж

Re: ЗА МОРАЛА ...

Мнениеот Бобсъна » Нед Авг 31, 2014 9:24 pm

Патколюбка ще излезне таз мома канадска... :nod: :nod: :nod:
Изображение
Бобсъна
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1355
Регистриран на: Сря Апр 14, 2010 9:22 am
Местоположение: Пазарджик
Пол: Мъж

Re: ЗА МОРАЛА ...

Мнениеот presto » Нед Авг 31, 2014 9:51 pm

Ако я бяха размазали на пътя, докато е търчала да си търси патка, вероятно нейните сираци нямаше да приемат, че това е просто "инцидент, който може да се случи на всеки."
Късметлийка е Емма, разминало и се е само с обвинение за престъпна небрежност, а не убийство.
presto
Кафевар/ка/
 
Мнения: 800
Регистриран на: Вто Юни 25, 2013 11:25 am
Местоположение: Пловдив
Пол: Мъж

Re: ЗА МОРАЛА ...

Мнениеот troll » Нед Авг 31, 2014 9:57 pm

Май аз не съм се изразил ясно.
Постъпката й е квалифицирана като криминално деяние и я грози затвор до живот.
Поради естеството на процеса съдията разпита всеки съдебен заседател по отделно за решението им.
Някъде четох, че ако си беше пуснала аварийните щеше да й се размине.
Точно в убийство я обвиняват, но по непредпазливост.
:mrgreen:
Нейното поведение също спомогна. Щото тя се показа травмирана, че е била причина за смъртта на хора, но не е казала, че ако може да повтори нямма да постъпи пак така. Нарече го "инцидент, който може да се случи на всеки" и това я закопа.
За нея това е инцидент. Тя няма вина за това.
Не обичам да не обичам.
Аватар
troll
Кафе машина
 
Мнения: 3441
Години: 58
Регистриран на: Вто Мар 05, 2013 6:11 am
Местоположение: Montreal 5b
Пол: Мъж

Re: ЗА МОРАЛА ...

Мнениеот presto » Нед Авг 31, 2014 10:14 pm

Няма да се учудя, ако хилядите лайкове в нейния ФБ или петицията и, са я подвели, че тя наистина е невинна и просто е имало нещастно стечение на обстоятелствата.
presto
Кафевар/ка/
 
Мнения: 800
Регистриран на: Вто Юни 25, 2013 11:25 am
Местоположение: Пловдив
Пол: Мъж

Re: ЗА МОРАЛА ...

Мнениеот denitsavm » Пон Сеп 01, 2014 7:11 am

Ако това беше в БГ, нямаше да има никакво съмнение, че моториста сам си е виновен - несъобразена скорост пишат... :hmmmmmm:
Преди години на магистралата катастрофирахме /леко/ именно заради такива - 2 тира спрели в двете платна на първия мост/най-дясното - празно/ без светлини или какъвто и да било знак. В мъглата и дъжда едвам ги видяхме, предната кола спря, ние едвам не ги подбутнахма, а тоя зад нас се размаза в нашата кола /единствено колите ни пострадаха много/, след цялата дандъния и писане на протоколи, катаджиите решиха проблема - човечеца, който ни удари е неоспоримия виновник и му писаха акт, а камионите не са никакви участници в птп-то, те просто са си спряли там :eeeh: .... зад нас имаше още 4 редици верижни катастрофи, пак поради същата причина - кой къде видял и спрял, но някой отзад не могъл .... всеки си е поотделно, връзка между катастрофите въобще и не търсиха... Тираджиите били спрели, щото единия изпреварвайки другия залитнал и му поскъсал малко платнището :hmmmmmm:

А това момиче, ще трябва да живее с мисълта за стореното от нея ... това само по себе си е достатъчно наказание, за човек, за който живота на патетата е свиден :eeeh:
Less Grass – More Flowers

Дворчето: http://www.album.bg/denitsavm/albums/140576/
Аватар
denitsavm
Наркоман
 
Мнения: 14248
Години: 41
Регистриран на: Вто Фев 23, 2010 8:50 pm
Местоположение: София/Glasgow
Пол: Жена

Re: ЗА МОРАЛА ...

Мнениеот troll » Пон Сеп 01, 2014 6:08 pm

След като е призната за виновна сега тепърва ще я осъдят на нещо.
И тук се сблъскват два различни подхода.
Предвид личноста й да се прати в затвор и САМО за 3 години май не е добро решение.
Но от друга страна тя е опасна за обществото, щото тук магистрали и патки имамного.
Тези които са против затвора искат да държи проверочен за книжката и психо-курсове за да схване проблема.И естествено 5-10 000 глоба.
Прокурорката на короната направи войнствено изявление след намирането Емма за виновна и каза , че това е ясен знак за хората, които смятат, че може да спасяват животни излагайки живота на хора на опасност.
От трета страна сега е лесно да се говори и обсъжда.
Тук на магистралите е от 60 до 100 км/ч. Глобите започват обаче след 110 по закон. Съвсем нормално е да се кара със 120, особен о сутрин. От 125-130 км/ ч и нагоре всички смятат скороста за опасна и неразумно висока.
Моторите тук са лукс. Караш ги 3-4 месеца в годината. книжка за кола за една година е 200, а за мотор -500 и т.н.Карат ги повече възрастни хора.
Та не зная аз как щях да постъпя.
Ако наоколо има други коли, няма да спирам, но пък лека кола рискува загуба на управление при 8 патки.
Но при всички случай щом видя каквото й да е ще пусна флашерите, та да предупредя хората отзад.
Не обичам да не обичам.
Аватар
troll
Кафе машина
 
Мнения: 3441
Години: 58
Регистриран на: Вто Мар 05, 2013 6:11 am
Местоположение: Montreal 5b
Пол: Мъж

Re: ЗА МОРАЛА ...

Мнениеот kesten » Пон Сеп 01, 2014 6:26 pm

За мен е странна ситуацията не че въпросната Ема е убила двама човека с безотговорни действия. Кукувички има на всякъде. Както е станало ясно, тя дори не осъзнава какво е направила. Но как са се намерили 15 000 човека да е подкрепят- е те това вече е тревожно??? Как беше.. "морал"???

Знаеш ли Дени, познавам не един човек който милее за живота на патенца например, но хич не го е еня за живота на хората?
Аватар
kesten
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1225
Регистриран на: Пет Дек 02, 2011 11:10 am
Пол: Жена

Re: ЗА МОРАЛА ...

Мнениеот dal » Пон Сеп 01, 2014 7:39 pm

не че искам да апострофирам нещо и някого , но там ако не говорим за Квебек , а може би дори и там е в сила прецедентното право , а дори и като във френско говоряща канада да е континенталното / по което е и нашата система/ , при определяне на наказанието ще се вземе степента и формата на -вината и степента на намеса на обективните обстоятелства , освен субективните :
-каква защита ще ангажира тя ? Кой ще и е адвокат? какво ще пледира
-скоростта на мотористите които са загинали , тяхната възраст ,
-чия е отговорността за огражденията на магистралата , щото там имате и едри добичета по половин един тон , защото по цял свят има изисквания за това и се правят тунели надлези и какво ли не именно в такива зони. щото на магистралата можеше да има мечка с две мечета и не само да спре ами и да не може да ръкомаха и да тича срещу колите ...
-данните относно нейната личност , защото ако това е да речем един природозащитник , нещата ще завият в различна посока поради нейните мисловни нагласи- това се установява с психиатрична експертиза
-установява се дали удара в патетата и голямата патица би предизвикала повреда в нейния автомобил и риск от катастрофа за самата нея ако не беше спряла - това е един важен въпрос , който ще е съотносим съм обема на вината и непредпазливото деяние ...

не могат да я осъждат за това което е казала пред съда , там по цял свят всеки подсъдим може да твърди или не квото му хрумне.
не може да я упрекват за обществената подкрепа , защото ако тя самата или други наместо нея са успели да вкопчат такъв ресурс -значи че има някъде потънало душаме под обществените стъпки.

Това всичкото не са адвокатски локуми а принципи в търсене истината в правните системи
Ако съм и адвокат ще се подготвя по горните точки много добре
Иначе да бориш че няма причинно следствена връзка между поведението и на пътя и вредоносните резултати е напълно наивно и обречено

Тролче да ни държи в течение какво се случва нататък

Проверих сега , Луизияна , Квебек и ЮАР са изключения от прецедентното право. Значи важи контитенталното , прилагано в Европа и вероятно доста от нормите във Франция. Което на нормален език означава , че никой няма да може да се позове на прецедент как 1839 г за да запази кучето си живо от прегазване стария Дъфти Мъфти е отстрелял табун коне + два ездача по погрешка без да го обесят .... :nod:
dal
Наркоман
 
Мнения: 17395
Регистриран на: Съб Дек 05, 2009 7:06 pm
Пол: Жена

Re: ЗА МОРАЛА ...

Мнениеот troll » Пон Сеп 01, 2014 8:04 pm

ходих да чета серьозно петицията.
Момата е на 25 и има 3 години опит т.е. преди три години е взела книжка. Колата е на баща й.
т.е. няма собствена , не кара всеки ден и няма здрави шофьорски навици.
Полицейския офицер, провел опит е свидетелствал, че когато е ударил спирачките моторът е бил със скорост от 113 до 129 км/ч, а се е ударил в колата със скорост от 105 до 121 км/ч т.е твърде късно е реагирал.
Освен туй, там по туй време е имало ограничение от 90 км/ч.
А подписалите петицията в момента са 17061.
Не обичам да не обичам.
Аватар
troll
Кафе машина
 
Мнения: 3441
Години: 58
Регистриран на: Вто Мар 05, 2013 6:11 am
Местоположение: Montreal 5b
Пол: Мъж

Re: ЗА МОРАЛА ...

Мнениеот kesten » Пон Сеп 01, 2014 8:09 pm

Трольо и аз изчетох петицията. Виж уловката. Тя че била виновна виновна, но призовават ако имаш съмнение дали трябва да прекара остатъка от живота си в затвора- да гласуваш. Дали е заплаха за обществото....
А тя още няма ясна присъда. Е не съм юрист, чета като профан темата за морала.
Последна промяна kesten на Пон Сеп 01, 2014 8:24 pm, променена общо 2 пъти
Аватар
kesten
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1225
Регистриран на: Пет Дек 02, 2011 11:10 am
Пол: Жена

Re: ЗА МОРАЛА ...

Мнениеот dal » Пон Сеп 01, 2014 8:13 pm

което означава , че вероятно ще има символична присъда и евентуално глоба
не познавам законите , иначе тук в бг за нашите казуси в страната лесно се правят прогнози

Едно време ни изпитваха по такъв казус :
Двама планинари замръкват зимата палатка студ горе в планината , скарват се , единия удря другия , пострадалия излиза извън палатката да си прави друго убежище и е изяден от вълци . Има ли вина нанеслия удара за смъртта ? И отговорът е НЕ , ама не ми се дискутира защо баш , касае липсата на причинно следствена връзка между поведението и настъпилия резултат .

В Квебекския случай- с тяхната скорост всяко препятствие пред тях заради скоростта може би ще е било фатално. Тя е в нарушение , те също . Времето да се пуснат аварийките да мигат може да не е достатъчно за първите връхлетели , дари да са пуснати били светлини . Ако колата и е била с работещ двигател , тя също е имала светлини на задницата .
dal
Наркоман
 
Мнения: 17395
Регистриран на: Съб Дек 05, 2009 7:06 pm
Пол: Жена

Следваща

Назад към За децата, духа и свободата

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта