Клематис

Клематис

Мнениеот Neptune » Съб Яну 16, 2010 9:44 am

В текущите поръчки Nikolica предложи да си направиме тема Клематиси. Светла делегира задачата на мен.
Радвам се че сме заедно и вече си имаме местенце, където да обсъждаме проблемите, да споделяме къде какво се продава и да се радваме заедно когато любимите ни цветя цъфнат.
Повечето между нас отдавна са запалени, но на тези, които сега откриват света на клематисите, искам да повторя думите на голямия специалист - D-r John Howells:
Attention! Clematis are addictive!
Казано с наши думи - Внимавайте! Купите ли си един клематис, спиране няма.
Трудно се устоява на такава кубост:
Prinssess Alexandra
Изображение
Rebecca
Изображение
Omoshiro
Изображение
Ice Crystal
Изображение
Тези клематиси, освен че са красиви, показват и духа на приятелство между нас:
BlueSky ми помогна да си купя Ребека,
Ида и нейния съпруг донесоха Омоширо от Германия.
С удоволствие помогнах на Светла за кристалчето и на Retaraa да си има принцеса.
Хм, тя е от Варна и още не е пристигнала. Трябва да и помогнеме да намери адреса.

Името клематис идва от гръцката дума "clema", която означава "пълзящ, увивен".
Съществуват около 300 вида диворастящи клематиси, наречени species. Повечето се срещат в Азия и главно Китай – 108. По-малка част са от Европа и Северна Америка. Правени са различни опити за класификация. Като най-важни се смятат следните групи:

Alpina (al. Frankie)
Изображение
Жизнени, студоустойчиви и лесни за гледане. Височина до 2,5м. Цвят – наведена камбанка, 4см. с 4 листенца. Първи цъфтят на пролет. Подрязва се само за оформяне на храста
Популярни са: Burford White –бял, Columbine – светло син, Frances Rivas – тъмно-синьо, най-голям цвят, Jacqueline du Pre – розово-лилав, Pamela Jackman – син, Ruby – розово-червен, White Moth – бял, кичест

Armandii (arm. Apple Blossom)
Изображение
Произлиза от Китай. Енергичен. Вечно зелен. Не е достатъчно устойчив за нашия климат. Цветовете са на групи, около 5см, с 4-6 листенца. Има аромат на ванилия. Цъфтят рано на пролет. Подрязва се за оформяне.
Популярени са: Apple Blossom - бледо-розов, Snowdrift, бял

Cirrhosa var. balearica ( cirrh. Freckles)
Изображение
Произлиза от Балеарските острови (Испания). Жизнен, но не достатъчно студоустойчив за България. Цветовете са като камбанки, 4-5 см., 4 кремаво-бели листенца изпъстрени с червеникаво-кафяви точки . Вечно-зелен с мирис на цитрусови плодове. Зелените листа са като на папрат. Най-популярен е Freckles.

Intergifolia (intergr. Durandii)
Изображение
Произлиза от Унгария. Жизнен. Не може да се захваща с дръжките на листата както другите клематиси.. Цветовете са наведени надолу камбанки, 4-6 листенца. На височина достига 1,5м. Зелените листа са единични. Цъфти в средата на лятото. Подрязва се ниско като група 3. Обикновено през зимата стеблата изсъхват почти до земята.
Най-известен е Durandii. Цветовете са най-едри от групата – 10-15см. Син
Други популярни са Olgae - син и ароматен, Pastel Blue - светло-син, Rosea - розов

Florida (fl. Sieboldii)
Изображение
Произлиза от Япония. Расте бавно и не е достатъчно студоустойчив за България. Трябва да му се осигури защита през зимата. На височина достига 3м. Цъфти в началото на лятото. Цветовете sа драматични – 5-6 бели листенца в голяма розетка и по-малки в средата (stamens). При повечето видове в контрастен цвят
Труден за гледане.
Известни florida Sieboldiana, florida Plena, Vienetta

Macropetala (macr. Markham's Pink)
Изображение
Забележителен азиатски клематис. Жизнени и студоустойчиви. На височина достигат 4.5м. Цветовете са кичести наведени камбанки, 6-8см. Цъфти в средата на пролетта.
Част от тичинките са се превърнали в малки листенца наречени стаминоиди, което му дава вид на кичест. Младите стебла са покрити с мъх. Подрязва се само за оформяне.
Расте и на сянка, както и на северна стена.
Популярни са Bluebird - тъмно-син, Markham's Pink - нежно розов, Rosy O'Grady - по-тъмно розов

Montana
Изображение
Произлиза от Хималаите. Много жизнен. Стават огромни и се нуждаят от много място. На височина достига до 9 м. Цветчетата са малки, 5см , но в изобилие. Обикновено с 4 листенца. Цъфти сравнително рано и при рязко застудяване през април цветчетата може да пострадат. Някои от тях са ароматни.
Популярни са Rubens -бледо розов, 'Tetrarose - розово-лилав, Pink Perfection - тъмно-розов, Wilsonii - кремаво-бял

Тangutica (tang. Bill MacKenzie)
Изображение
Произлиза от Тибет. Много енергичен. На височина достига 6м. Цветовете са като жълти камбанки, 2,5-4см. Имат 4 листенца. Подрязва се ниско като група 3

Тexensis (tex. Duchess of Albany)
Изображение
Както показва името, произлиза от Тексас. Енергичен, на височина достига 2.5м. Малки, около 2,5см. но много-красиви розови цветчета с характерна форма. Има 4-6 листенца с по-тъмна ивица и кремави тичинки. Подрязва се като група 3.
Забележителни са Duchess of Albany, Princess Diana, Gravetye Beauty, Sir Trevor Lawrence

Болшинствота от клематисите, които се продават сега са така наречените едри хибриди. При тяхново създаване основно са използвани 3 диворастящи (species) – vitisella, lanuginosa, patens

Viticella (vit. Etoile Violette)
Изображение
Произлиза от Южна Европа. Забележителни със своята устойчивост на студ и болести.
Много жизнен. На височина достига до 4 м. Цъфти изобилно в средата на лятото. Цветчетата са тъмни, кафяво-виолетови, 4-6 см. Имат 4 листенца. Участва в създаването на стотици хибриди в синьо, виолетово, червено, бяло, розово. Подрязват се като 3 група
Най-известни са Etoile Violette, Purpurea Plena Elegans (кичест), Polish Spirit, Mme Julia Correvon, Margot Koster, Venosa Violacea, Alba Luxurians, Royal Velours.
Идеалните клематиси за начинаещи.

Lanuginosa (новооткритият lan.specie)
Изображение
Произлиза от Китай. Открит за европейците от Роберт Фортун през 1850, който донася живи растения в Англия и ги предава на Чарлз Ноубл
Цветовете са плоски, от бели до светло-сини. Обикновено са разположени на тройки на края на клончетата. На диаметър са 12-20 (26) см. Имат 4-8 листенца. Пъпките сочат на горе и са покрити с мъх. Зелените листа са голями и груби. Долните единични, а нагоре разделени на 3. На височина достига 1,5-2м.
Използван за получаването на първите едри и светли хибриди в Европа. Един от най-известните е Jackmanii (viticella Atrorubens × C. lanuginose), представен в Англия през 1858 г. Носи името на създателя си – George Jackman. Много известни са Henryi, Nelly Moser, Candida, 'Marie Boisselot', Gillian Blades, Lasurstern, H.F.Young, , First Lady
За съжаление този клематис се свързва с болестта clematis wilt. Около 1880 година проблема станал толкова сериозен че производството на клематиси почти напълно замира чак до началото на новия век.
"Дивата" lanuginosа specie изчезва напълно около 1925 г. Едва през 2008 г. е открит от Yu Liangliang. След като се размножи, ще бъде използван за получаване на нови хибриди.
При модерната техника с която разполагат специалистите сега, надеждата е те да бъдат по-устойчиви на болести. Разбира се, трябва да се избегне грешката от преди 80 години и да се запази оригинала

Patens (patens specie)
Изображение
В Япония расте на много места в естествен вид сред природата. Среща се и в Китай, областта Манджурия. Повечето са бели, но има и светло сини, както бледо жълти.
Листенцата са по-тесни и заострени в сравнение с lanuginosa. Сравнително компактен. На височина достига 2,5м. Донесен в Холандия от von Siebold в средата на 19 век. Използван за създаване на едри бели и светло-сини хибриди. В Япония това е започнало 500 години по-рано. Оригиналният „див” клематис е трудно да се намери вън от родината си. Едва наскоро някои големи разсадници започнаха да го предлагат.
Участва в създаването на популярните The President, Victory, Moonlight, Guernsey Cream, Dawn, Frau Mikiko, Kakio, Asao, D-r Ruppel.

Пролетта идва и скоро ще си имаме нови клематиси. Ура!
Малко теория. Надявам се да бъде полезна:

Засаждане на клематис

Клематисите придават височина, обем, цвят и романтика на всеки двор. Прекрасно украсяват огради, бесетки, арки, декоративни решетки закрепени за стените на къщи и гаражи. Те са многогодишни растения. При правилно засаждане, достатъчно грижи и търпение, ще ви радват цял живот с много стебла, отрупани с бели, сини, розови, виолетови или пурпурни цветове.
Клематис купен в контейнер може да се засади по всяко време, но най-добре е това да стане рано през пролеттта, преди да започне активната вегетация или есента след като захладнее
Изберете внимателно мястото, на което да го засадите, защото клематисите не обичат да бъдат местени. Предпочитат слънчеви места, защитени от вятър. Нуждаят се поне от 6 часа слънце . Юго-източно и юго-западно изложение е най-добре. За тези които цъфтят в по-бледи тонове, особено розовите, изберете място с шарена сянка, На ярко слънце цветовете лесно избледнеят.
Най – подходяща е лека, рохкава почва, богата на хранителни вещества. Тя запазва влагата и пропуска кислорода от въздуха до корените. Добрият дренаж е много важен. Около корените не бива да се застоява вода. Дълги години се смяташе че почвата трябва да бъде алкална. Новите изследвания доказаха че расте добре и в кисела почва. Ph от 5 до 9 е добре.
Преди да засадите растението, потопете саксията, в която сте го купили, за около половин час във вода, така че корените добре да се накиснат.
Стресът от пресаждането ще бъде по-малък ако отрежете стеблата.. Да останат 1-2 двойки пъпки. Знам че е голяма мъка, аз също не винаги го правя, но е полезно.
Изкопайте дупка, с дълбочина и диаметър около 50 см. Подменете поне половината пръст с купена от градинските центрове. Добавете прегорял оборски тор.
Корените на новите клематиси са малки. Ако го поставяте до голями храсти, осигурете му някаква защита. Стара кофа на която е махнато дъното върши идеална работа
Поставете клематиса в дупката 5-10 см по-ниско, отколкото е бил в контейнера. От заровените пъпки ще израстат нови стебла.
Осигурете някаква стойка по която да се катери. Клематисът се захваща чрез дръжките на листата. Елементите на стойката трябва да се тънки
Полейте обилно. Мулчирайте около корените или посадете ниски растения с плитки корени. Това ще помогне за съхраняване на влагата.

Подрязване на клематисите

Това е най-противоречивия въпрос при отклеждането на тези прекрасни цветя. Проблемът идва от това, че не всички се подрязват по един и същи начин, по едно време.
Условно клематисите са разделени на три групи:
1 група - цъфтят само на миналогодишни стебла.
Към нея спадат clematis montana, macropetala, armandii, alpina,cirrhosa.
Започват да цъфтят в средата на април. Не се подрязват освен за махане на изсъхналите стебла и за оформяне на храста. Това се прави след като прецъфтят.
2 група - цъфтят както на миналогодишните, така и на новите стебла.
Това са едрите ранни хибриди. Започват да цъфтят в началото на май. Впечатляват с едрите цветове. Включват почти всички бели, розови, двуцветни и светло-сини клематиси. В създаването им участват японския patens и китайския lanuginosa
Подрязват се след като прецъфтят. На всяко стебло се оставят 1-2 двойки добре развити пъпки. На мястото на срязането вегетативните пъпки се развиват в нови клонки. След 4-6 седмици цъфтят втори път
3 група - цъфтят само на тазгодишни стебла.
Включват късните хибриди, clematis intergrifolia, florida
Започват да цъфтят в края на май. В късните хибриди участва clematis viticella. Те са много жизнени – растат енергично и не боледуват. Цветовете са по-дребни, но много на брой. Подрязват се ниско – на 1-2 двойки пъпки през март и втори път след като прецъфтят. Повечето цъфтят повторно през есента .
Желателно е всички клематиси, независимо от групата, първите една-две години да се подрязват през март както група 3. Това стимулира изкарване на нови стебла от корените, а срязаните стебла се разклоняват. Улеснява развитието на добра коренова система.
Повярвайте – не може да навредите на клематиса като го подрязвате. Това го стимулира. Ако не го подрежете – също не е фатално. Пак ще цъфне, но ще останете с 1-2 стебла, няма да имате добре разклонен храст
Всички клематиси на нашия пазар са вносни. С малки изключения идват с имената си.
По името в стравочника на университета Hull ще намерите към коя група принадлежи и друга полезна информация.
Не приемайте това като задължителни разпоредби, а препоръки. Може да ги прочетете в сайтовете на повечето голями производители
http://www.clematis.hull.ac.uk/

Размножаване чрез резници:


Това е най-често използвания метод за размножаване на клематиси
Големите производители взимат резници от клематиси, гледани в оранжерии. При оптимални условия - температура на субстрата в който са поставени 22С, автоматично оросяване, вентилация и фунгициди пускат корени за около месец.
В любителски условия е бавно и несигурно. Държат като примадони - вкореняват се когато искат, малко ако се засушат, умират, ако се преполеят, изгниват, не трябва да са на прека слънчева светлина, но не трябва и да са на сянка.
Въпреки това, миналата година много хора във форума вкорениха успешно. А удоволствието да наблюдаваш как една клечица пуска корени, порасва и накрая цъфва е огромно.
След много ровене в интернет и неуспехи стигнах до някои основни правила:
1. Материала - средната част от тазгодишно стебло, полувтвърдено. Ако не го заложите веднага, трябва да стои във вода, иначе местата на рязане се "запечатват". Там където листата излизат от стеблото има малки пъпки. Те са два вида - от едните израстват клончета и се казват вегетативни, а от другите цвят. Ако пъпките са цветни, резника няма да се вкорени. Ползвайте само резници с 2 възелчета. Горните пъпки може да загинат през зимата. Пътят към успеха са тези които сте заровили в почвата.
2. В какво да се поставят. Не ползвайте пръст от градината. Трябва нещо което да задържа водата, но не прекалено много да изгният. Става в едър пясък, най-добре в перлит. Продава се при строителните материали. Ако имате, сложете на дъното дървени въглища. Те са идеален филтър.
3. Ползването на вкоренител не е задължително, но според мен увеличава шансовете.
4.Мястото. Трябва да е светло, но никога директна слънчева светлина. Подходяща температура 15-28С, най-добре 22С
5 Влага. Поставяне на буркан или рязана пластмасова бутилка е задължително. Това съхранява влагата в листата. Увяхнат ли листата преди вкореняването, край на експеримента. Субстрата не трябва да изсъхва, но не трябва и да подгизва. Най-лесно се постига по начина описан в първия линк - отдолу поставка с вода, като долния край на резника да бъде 1-2см над нивото на водата. Водата се сменя често.
6. Вкореняването става за 6-8 седмици. Леко дръпнете резничето нагоре. Ако оказва съпротива, значи вече е пуснало корени
7. Когато корените станат 5-10см пресадете в хубава почва. Поливайте с много разреден жълт кристалон. Фосфорът помага за развитието на корените
8. Заедно с развитието на корените започват да разстат и горните пъпки. В края на есента ще имате 5-10-15см стебло.
Проблема е как да се опази през зимата. За да растат трябва температура 15-18С. Луминисцентни лампи да осигуряват 12-15 часа светлина подобна на дневната. Нямам такива екстри. Държа ги в неотоплявано помещение. Нежните стебла обикновено увяхват, но от заровеноите пъпки покарват нови. През януари внесох за проба 2 в топла стая, но покрити с пластмасови бутилки. Развиха се добре и за сега няма болести
Моят съвет е – започнете с повече резници. По неведоми причини, някои не се вкореняват.
Успех.

Ето две добри описания със снимки:
http://www.asahi-net.or.jp/~JN7H-OONM/c ... ngs_e.html
http://www.gardenaction.co.uk/plantfind ... tis_22.asp

През юни 2008 г. във Фукуока Japan Clematis Society провежда уроци по вкореняване на резници от клематис в любителски условия
Основни препоръки:
Резници с 2 възелчета
Субстрат без пръст – перлит + 5% дървени въглища за филтър
Ползват се 2 прозрачни чаши. На едната се пробиват малки дупчици. Отбелязва се черта на 3см от дъното и се пълни до там с перлит. Поставя се резника така, че долният край да бъде до чертата и се допълва с перлит. На втората чаша се слага черта на 2см. Налива се толкова вода, че когато чашите се поставят една в друга водата да е до чертата – това осигурява долният край на резника винаги да бъде 1 см над нивото на водата.
Изображение
Neptune
Кафевар/ка/
 
Мнения: 944
Регистриран на: Вто Яну 12, 2010 7:06 pm
Местоположение: София
Пол: Мъж

Re: Клематис

Мнениеот naska50 » Съб Яну 16, 2010 10:01 am

Ето, това си заслужава човек да отглежда в градината си! Дано да има тази пролет отнякъде да си закупя. Много ми харесаха.Честито на притежателя им и с пожелание мнооооого да му цъфтят.
naska50
Кана кафе
 
Мнения: 531
Регистриран на: Чет Дек 03, 2009 7:18 am
Пол: Мъж

Re: Клематис

Мнениеот Мария Николова » Съб Яну 16, 2010 10:39 am

Насе, постоянно ми се навират в очите клематиси. И сега да хвърлиш поглед в градински център, ще намериш почти на половин цена. Като пукне пролетта, но още преди да пристигнат пресните доставки, ще му залепят нова цена. ;)
Платон ми е скъп, но истината ми е по-скъпа.
Аватар
Мария Николова
Наркоман
 
Мнения: 22210
Години: 75
Регистриран на: Нед Ное 29, 2009 12:44 am
Местоположение: Нова Загора
Пол: Жена

Re: Клематис

Мнениеот ida_ili64 » Съб Яну 16, 2010 11:23 am

Привет Нептун,поста ти ми навя спомени:как се запознахме,как чакахме заедно Вифрид да пристигне с нетърпение,аз ,защото не го бях виждала вече 3 седмици,а ти-за да си видиш новата "Принцеса",която още не познаваше ;) ...Аз много се притеснявах,защото 3 седмици цветето бе на балкона ми,без аз да съм там и не знаех как е обгрижвана... :hmmmmmm: ,и как ти се радва -когато взе в ръце саксията :dovolen: !Мили спомени,нещата,които остават и ни свързват,освен цветятя...а те пък -са връзката между нас...
Хубаво е,че има такава тема,надявам се на пролет,да мога и аз да се фукна тук с някоя снимка-моите клематиси в момента са в саксии на балкона-един рисков фактор ,при зимата,която имаме и вчера с ужас забелязах,че съм забравила да подкастра Нели-Мозерката и още един :snif: ...Но ще видим какво ще стане ;) на пролет.Аз умишленно съм се ограничила до минимум в цветятя,тая година пътуванията ми са много,и вече изпитвам поредния ужас,кой ще се грижи един месец през март за цветята ми :snif: ?!
Аватар
ida_ili64
Баш кафе майстор
 
Мнения: 2837
Години: 53
Регистриран на: Вто Ное 24, 2009 5:38 pm
Местоположение: между Eвропа и Родопите
Пол: Жена

Re: Клематис

Мнениеот Blue sky » Съб Яну 16, 2010 11:30 am

Нептун, така е, това е твоята тема, ние само ще пригласяме :nod:

Ето и от мен един красавец, на другите нямам хубави снимки
клематис Blue light - цъфти от юли до края на септември, отделните цветове са изключително трайни, изкарват седмици

Изображение
He who plants a garden, plants happiness
Аватар
Blue sky
Чист кофеин
 
Мнения: 6064
Години: 39
Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 4:35 pm
Пол: Жена

Re: Клематис

Мнениеот naska50 » Съб Яну 16, 2010 11:35 am

Миме, скоро не съм ходила в Пловдив, може и да има-на половин цена. Тук при нас, такива намаления не правят-държат си ги по къщите и напролет-с новополучените
Нептун е №1 по клематисите- БРАВО!.
naska50
Кана кафе
 
Мнения: 531
Регистриран на: Чет Дек 03, 2009 7:18 am
Пол: Мъж

Re: Клематис

Мнениеот svetla06 » Съб Яну 16, 2010 12:27 pm

Нептун, приятелю, благодаря за всичко, което правиш :tzvetentze: ! Благодаря за отзивчивостта, за търпението и добронамереността!
Благодарение на Нептун имам ето това - вкоренени резничета, които той ми изпрати и след няколко месеца изглеждаха така, а някои цъфтяха 2 пъти:
Изображение
Изображение
В ъгъла са Кардинала и Леденото кристалче - озовали се на терасата ми пак благодарение на същия човек.
Изображение
Не се отказвайте, да гледате клематиси в саксии - възможно е. Продължавайте и с опитите за вкореняване. Може да не стане от първия път, но резултата си заслужава :nod: !
Късмет на всички и очакваме много цветове! :stiskam:
Аватар
svetla06
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1628
Години: 48
Регистриран на: Нед Ное 29, 2009 8:41 pm
Местоположение: Русе
Пол: Жена

Re: Клематис

Мнениеот naska50 » Съб Яну 16, 2010 12:34 pm

Вярно е, че с постоянство се постигат успехи, но мен лично ме е срам да си искам резници. Тук има една комшийка червен, не му знам името , исках й на два пъти и все неуспешни опити, та затова си мисля, че това не е за всеки- колкото и мерак да има.
naska50
Кана кафе
 
Мнения: 531
Регистриран на: Чет Дек 03, 2009 7:18 am
Пол: Мъж

Re: Клематис

Мнениеот svetla06 » Съб Яну 16, 2010 2:47 pm

Насе, що те е срам? Аз миналата година имах куп! Ако има и тази, ще ти пратя. :nod:
Аватар
svetla06
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1628
Години: 48
Регистриран на: Нед Ное 29, 2009 8:41 pm
Местоположение: Русе
Пол: Жена

Re: Клематис

Мнениеот 5ia » Съб Яну 16, 2010 2:55 pm

Това с тези снимки в началото е подъл удар под кръста! Сега искам клематиси!Много клематиси! Що ми трябваше да отварям тази тема! Ама ако знаете на вилата как хубаво ще изглеждат.... ;)
Аватар
5ia
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1050
Години: 45
Регистриран на: Нед Дек 13, 2009 10:06 am
Местоположение: Русе
Пол: Жена

Re: Клематис

Мнениеот svetla06 » Съб Яну 16, 2010 3:10 pm

Добре дошла в групата, Пети! :lol: Определено вилата се нуждае от подобно цвете! :nod: :twisted:
Аватар
svetla06
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1628
Години: 48
Регистриран на: Нед Ное 29, 2009 8:41 pm
Местоположение: Русе
Пол: Жена

Re: Клематис

Мнениеот mal4o_vasil4o » Съб Яну 16, 2010 7:00 pm

За вилата не знам,но по парапета на стълбите и по оградата............ :potekoha:
Изображение
Аватар
mal4o_vasil4o
Кана кафе
 
Мнения: 659
Години: 31
Регистриран на: Сря Дек 02, 2009 6:26 pm
Пол: Жена

Re: Клематис

Мнениеот Neptune » Нед Яну 17, 2010 9:44 am

5ia написа:Това с тези снимки в началото е подъл удар под кръста!


Не си права. Те са плах опит да събудя интерес към новата тема. Виж какво значи удар под кръста:
Изложението в Челси, 2009
Изображение
Ето и най-голямия виновник - Реймонд Евисон.
Изображение
Призвежда 1/3 от всички клематиси по света само да ни зарибява.
Заради неговата Ребека бях готов да тръгна пеша към Лондон
Neptune
Кафевар/ка/
 
Мнения: 944
Регистриран на: Вто Яну 12, 2010 7:06 pm
Местоположение: София
Пол: Мъж

Re: Клематис

Мнениеот nikolica » Нед Яну 17, 2010 10:02 am

Много благодаря за отзивчивостта на Нептун. Дали могат да се отглеждат на южен балкон?
Няма нужда да се ядосвате за нещо, което може да се промени. А ако не може да се промени, съвсем няма смисъл.
Аватар
nikolica
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1353
Регистриран на: Вто Дек 01, 2009 7:57 am
Местоположение: пловдив
Пол: Жена

Re: Клематис

Мнениеот Blue sky » Нед Яну 17, 2010 11:33 am

ако ще се зарибяваме тотално, да пусна отново класиката

Изображение
He who plants a garden, plants happiness
Аватар
Blue sky
Чист кофеин
 
Мнения: 6064
Години: 39
Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 4:35 pm
Пол: Жена

Следваща

Назад към Рози и клематиси

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Dewina, jacaranda, lilaby, mds777, petiofi, молина и 15 госта