Йодът - нужен като въздуха

За здрав дух в здраво тяло - здравословно хранене и въпроси, диети, съвети за красота.

Йодът - нужен като въздуха

Мнениеот Blue sky » Вто Май 11, 2010 7:00 pm

нещо, което може да ви е интересно

Йодът. Нужен като въздуха!

Имах намерение да напиша нова статия за витамините. Но всичко се обърна след срещата ми с познат преподавател от ВУЗ. Порази ме искреното му недоумение относно това, че занятията с днешните първокурсници трябва да започват с... таблицата за умножение.
В моята практика имах случай, когато в благополучно семейство на "нови руснаци", където на децата се молеха и предугаждаха всичките им желания, децата се справяха лошо в училище, бяха безинициативни, вяли и често боледуваха. Тях ги изследваха и лекуваха, консултираха със специалисти, тъпчеха ги с различни лекарства, но особени успехи нямаше... Или. Млад мъж в разцвета на силите си, орел. Но ето че на този орел се появява проблем. Постоянни болки в гърба, лекари, процедури... Временно подобрение... и отново в кръга. Какво е общото в тези случаи?
Кутията се отваря...
Основната роля на йода е участието му в образуването на хормони от щитовидната жлеза- трийодтиронин и тироксин. В организма на човека те играят значителна роля във всички органи и тъкани. Толкова са важни, че някои учени ги наричат "диригенти на организма".
Те контролират обмяната на веществата, регулират дейността и развитието на мозъка, нервната система, половите и млечните жлези. И което е най-важно- за растежа и развитието на бебето! Ето някои от симптомите за нарушена функция на щитовидната жлеза: слабост, вялост, депресия, влошаване на паметта, намаляване на слуха, разрушаване на зъбите, опадване на косата, чупливи нокти, суха кожа, измъчващо главоболие. При недостиг на йод в храната се затормозява функцията на щитовидната жлеза, забавя се скоростта на обмяната на веществата и човек започва да пълнее. В организма на здрав човек се съдържа около 15-20 мг йод, от които 70-80% се намират в щитовидната жлеза. Дневната нужда за възрастен човек е 150-200 мкг. Отработеният йод и неговите излишъци се извеждат до 90% с бъбреците. Отсъствието на запаси от този елемент в организма прави необходимо ежедневното му приемане. За цял живот човек "изяжда" от него около 3.8 гр. - по-малко от чаена лъжичка! Но, вземайки предвид неговата токсичност, е невъзможно да осигуриш себе си за оставащия ти живот, приемайки тази лъжичка дори в спиртен разтвор.
Кавказките разказвачи
По данни на различни източници от недостиг на йод страдат 1,5 милиарда човека на планетата. Проблемът с неговия дефицит в почвата, водата, а оттук и в храната стои остро в 150 страни на света. И ако икономическите загуби, свързани с лечението на болестите на щитовидната жлеза могат да се пресметнат, то загубите от снижаването на интелектуалния и професионален потенциал е невъзможно да се оценят. Единственият изход е доживотно приемане на йод във вид на специални препарати, друг път няма. Търговците, предлагащи продукти, като високо съдържащи йод (орехи) по скоро ни заблуждават, няма откъде да се появи йод в тях, след като го няма в почвата. Ето списък с наличието на йод (мкг) на някои продукти (в 100 гр.): елда-3.3; овесени ядки-4; грах-5; фасул-12; мляко-9; говеждо-7; свинско-6.8; яйце-20; мед-2; салата-8; скариди-110; треска-130;
Тайното оръжие на медалистите
Както виждате в нашия живот не може да се мине без допълнителен прием на препарати с йод. Особено внимание бих обърнал на жителите на селските райони - където само на сън може да се видят свежи морски продукти. Салата от морско зеле за селската маса е анекдот. Фактите са си факти, нивото на умствено развитие в селските райони е с 10-15% по-ниско, от това в градовете. Тъжно... На мен веднага ще ми възразят - вече има йодирана сол! Добре, нека кажем няколко думи за солта. Трябва да се има предвид, че йодът от нея се изпарява за 3-4 месеца, това първо. Практически напълно се изпарява при нагряване - това второ. И трето - невъзможно е дори приблизително да се дозира йодът с нея.
По данни на световната здравна организация дневните нужди от йод са следните:
• 50 мкг - деца до 1 г.
• 90 мкг - от 2 до 6 г.
• 120 мкг - от 7 до 12 г.
• 150 мкг - над 12 г. и възрастни
• 200 мкг - бременни и кърмачки
Особено бих искал да обърна внимание на бъдещите майки. През първите 12 седмици зародишът получава от майката тиреоидните хормони и едва в 4 месец у него се появява собствена жлеза. Така на майката и е необходимо да приема йод за двама. Трябва да се помни, че пренебрежението към този прост съвет може да доведе до необратимо снижение на умственото развитие, дори до кретенизъм на плода. Умереният дефицит на йод може да се отрази на слуха на детето, зрителната памет и речта. Такива деца боледуват често, развиват се лошо, ревливи са и са неуравновесени. Недостигът на йод в храната се проявява с ниска интелектуална мотивация и неспособност към обучение. Колко малки трагедии се разиграват в семейства, където единственото лекарство е "колана на бащата", който недоумява, че колоните от двойки в дневника на неговите деца ги поставя Негово Величество Йодът!
Не бива да се мисли обаче, че това е проблем само на детската възраст. През 1983 г. Световната Здравна Организация прие термина йодно-дефицитни заболявания. Диапазонът на техните проявления е достатъчно широк. Предлагаме ви прост тест за йодна недостатъчност. И ако поне на три въпроса отговорите утвърдително - трябва незабавно да дадете помощ на вашия организъм!
И така забелязвате ли в себе си:
• понижено настроение
• сънливост
• слабост и вялост
• липса на апетит
• зиморничавост, изстиване на крайниците
• забравяте
• пристъпи на необяснима мъка
• влошаване на паметта и вниманието
• чести главоболия
• повишено кръвно налягане (долната граница)
• аритмии (трудно поддаващи се на лечение)
• понижено ниво на хемогоблина в кръвта, не поддаващо се на лечение с желязо
• чести инфекциозни и простудни заболявания
• болки и слабост в ръцете
• радикулит (гръден и поясен)
• отоци около очите и общи оттоци при нормални анализи на бъбреците
За жените- недостигът на йод води до нарушения на менструалния цикъл, безплодие, мастопатии, раздразнения и напукване на зърната на гърдите. Канадските изследователи в края на 90-те години на миналия век обобщиха своите наблюдения в поредица статии, където показаха, че добавянето на йод дава прекрасни резултати при фиброзно-кистозна мастопатия, ендометриоза и фибромиома на матката. По техни твърдения, той е способен да активизира обмена на женски полови хормони, преобразувайки техния излишък в безопасна неактивна форма. Този ефект лежи в основата на профилактиката срещу някои видове рак при жените. В крайна сметка отдавна е известно - в зоните с високо съдържание на йод се наблюдават по-малко случаи на тази страшна болест.
Добър препарат за допълнителен прием аз считам този, при който микроелементът йод е свързан с казеин, както го получаваме от майчиното мляко. Струва си да се обърне внимание и на поливитаминните препарати с микроелементи, съдържащи йод, защото те позволяват да се получи наведнъж целия комплекс от биологично активни вещества.
В заключение, няколко думи за новите направления, върху които работят учените. Тяхното неизтощимо любопитство ги довело до извода, че йодът в тиреоидните хормони не играе изключителна роля, а замяната му с бор не снижава тяхната активност. Следователно, йодът оказва и свое специфично въздействие на организма, което още предстои да се детайлизира. Но вече е известно, че той е много необходим, например, за превръщането на провитамина бета-каротин във витамин А. А на самия него за включването му в молекулите на хормоните е необходим фермент, съдържащ селен.

Автор на статията: д-р на медицинските науки Александър Наумов- ръководител на Лаборатория по аналитична биохимия на Държавен университет по медицина в Гродно, Белорусия
He who plants a garden, plants happiness
Аватар
Blue sky
Чист кофеин
 
Мнения: 6064
Години: 39
Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 4:35 pm
Пол: Жена

Re: Йодът - нужен като въздуха

Мнениеот Росица » Вто Май 11, 2010 8:24 pm

А кои са добри препарати?
Аватар
Росица
Виенско кафе
 
Мнения: 309
Години: 51
Регистриран на: Нед Дек 13, 2009 11:31 am
Пол: Жена

Re: Йодът - нужен като въздуха

Мнениеот Satori » Пет Май 14, 2010 10:59 am

Росица написа:А кои са добри препарати?


Мани ги препаратите. Те са само при медицински показания и трябва да са предписвани от лекари.

Тамън онзи ден търсих за йода инфо, защото се заговорихме с едни приятели. Ето накратко каквото си спомням от четенето: най-богати на йод са пресните морски продукти - сьомга, скариди, водорасли и пр. След това идват млечни продукти - кашкавал и пр., яйцата. Гъби, райски ябълки, картофи. Пресните орехчета май било спорно - но това го срещнах като единично твърдение и не съм правила проверки. От едно място бях чувала, че царевицата съдържа йод, на друго видях, че го възпрепятствала - объркана работа. Трябва си просто по-задълбочено търсене. Има някои храни, които възпрепятстват обмяната на йода, например разните зелеви - броколи и нам си още какво. Което ме навежда на извода колко е важно да се яде разнообразно, да не се прекалява с нищо и да се съчетават правилно храните.

На първо място като съдържание на йод е йодираната сол. ОБАЧЕ. Йодът е мното нестабилен в продуктите и съединенията, чрез които присъства в йодираната сол /калиев йодат и йодид/, много лесно се разпадат под въздействието на топлина, влага /в това число въздушна/ и продължителност на складиране, вид на опаковките /найлоновите запазвали по-лошо съединенията, отколкото стъклените например/. Светлината също спомага за изфирясването, но не е на първо място. Правете си изводи сами колко "йодирана" е солта, която купуваме тук - нито знаем колко е преседяла по складове, нито при какви условия.

Ето например един източник: http://lpi.oregonstate.edu/infocenter/minerals/iodine/
Satori
Баш кафе майстор
 
Мнения: 2795
Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 9:14 pm
Пол: Жена

Re: Йодът - нужен като въздуха

Мнениеот el pistolero » Пет Май 14, 2010 12:42 pm

Орехите със сигурност са бъкани с йод, особено пресните и още неизсъхнали добре ядки :daaa:
Лимонът по форма е жълт.

Теорията за съответствията, оформила се още в недрата на декадентството, е в основата на цялата естетика на символизма.
el pistolero
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1108
Години: 1
Регистриран на: Пон Ное 30, 2009 12:15 am
Местоположение: Бургас
Пол: Мъж

Re: Йодът - нужен като въздуха

Мнениеот Satori » Пет Май 14, 2010 2:45 pm

el pistolero написа:Орехите със сигурност са бъкани с йод, особено пресните и още неизсъхнали добре ядки :daaa:


То и аз така зная, ама само споменавам какво прочетох в нета - че по последни изследвания съдържанието на йод в тях нещо било спорно. Било недостатъчно - ето:

Йод

Тук - точка 4
Satori
Баш кафе майстор
 
Мнения: 2795
Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 9:14 pm
Пол: Жена

Re: Йодът - нужен като въздуха

Мнениеот el pistolero » Пет Май 14, 2010 9:12 pm

Е, те пишат, че се съдържало йод в малко количество, ама не знаят аз какво количество орехи мога да погълна наведнъж, така чеее- някой, ако хапва орехи само от тункваната вафла сигурно няма да намаже нищо, ама ако хрусне 10-15 крехки ореха ехеее. :hihihi: :hihihi: :hihihi:
Пък руснаците там какво да ги броим- те в Сибир, докато чакат орехите да вържат ехехеее я върже дръвчето 5-10 ореха, я не, пък и с какво ще се изхрани горкото дръвче( нефт и въглища- те йод нямат), че и за кое по- напред да ги ползват тия няколко ядки- за експерименти ли, за кекса за губернатора ли :ieeemyzh:
Лимонът по форма е жълт.

Теорията за съответствията, оформила се още в недрата на декадентството, е в основата на цялата естетика на символизма.
el pistolero
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1108
Години: 1
Регистриран на: Пон Ное 30, 2009 12:15 am
Местоположение: Бургас
Пол: Мъж

Re: Йодът - нужен като въздуха

Мнениеот DOBI » Пет Май 14, 2010 9:18 pm

Спомням си че навремето всяко лято и всеки ден от него баба оставяше вода да се затопли от слънцето като предварителнопоставяше в нея доволно количество орехова шума,която също съдържа йод и с тази вода се къпехме всяка вечер.............
http://dobiart.fr
Аватар
DOBI
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1647
Години: 56
Регистриран на: Сря Ное 25, 2009 11:32 am
Местоположение: Нант
Пол: Жена

Re: Йодът - нужен като въздуха

Мнениеот ivanangelov84 » Пет Яну 14, 2011 1:34 pm

Още нещо за йода, което се отнася за страстните пушачи: когато кутрето на лявата ръка се подуе и стане твърдо, се получават тъпи болки. Това е сигнал за сърдечен проблем, който човек въобще не усеща. Тогава сърдечната област се маже обилно с йод сутрин и вечер в продължение на два-три дни. Кутрето се оправя, но човек не трябва да се успокоява, а да си направи пълно изследване и да предприеме лечение - това е начален проблем със сърцето и следва опасност от исхемия.
ivanangelov84
Kафенце
 
Мнения: 3
Регистриран на: Пет Яну 14, 2011 1:18 pm
Пол: Мъж

Re: Йодът - нужен като въздуха

Мнениеот bouquet » Пон Мар 14, 2011 7:24 am

DOBI написа:Спомням си че навремето всяко лято и всеки ден от него баба оставяше вода да се затопли от слънцето като предварителнопоставяше в нея доволно количество орехова шума,която също съдържа йод и с тази вода се къпехме всяка вечер.............

Още препоръчват педиатрите да се къпят децата с тази вода, премахва всякакви обриви!
Търся добри хора
Аватар
bouquet
Чист кофеин
 
Мнения: 8156
Регистриран на: Сря Дек 09, 2009 11:02 pm
Пол: Жена


Назад към Здраве и красота

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта