Disa

Disa

Мнениеот botan » Чет Дек 31, 2009 6:45 pm

Изображение
Disa uniflora в естествената си среда

Дисите са разпространени в Южна Африка и растат високо по планинските върхове и тревистите планински склонове. Ярките им цветове ги правят едни от най-забележителните растения в това местообитание, въпреки че цветовете им са малки по размер. Изключение прави Disa uniflora, чиито цветове са ярко червени и достигат 12 см в диаметър.
Въпреки горещият климат, в който живеят, те са студенолюбиви орхидеи. За това се гледат лесно и са подходящи за цветари, почитатели на Coelogyne, Cymbidium, Pleione и други орхидеи, изискващи по-ниски температури.
Докато някои видове се наблюдават рядко (тъй като са малко и са тясно локализирани на определено място), други са често срещани и в някои области има изобилие от тях.. Могат да се видят колонии от стотици или хиляди индивиди, особено, ако площта е била горена наскоро.
Опрашването на дисите е много разнообразно като се започне от самоопрашване и се стигне до опрашване от пчели, пеперуди и малки мухи.
Цъфтят през пролетта и лятото.
Изображение
Различни опрашители при видовете Диса

Описание


Дисите имат кръгли или леко удължени грудки. Стъблата им варират от тънки и ниски (5 см) до здрави и стабилни с 1 метър височина. Листата могат да бъдат разположени по цялото стъбло или само в основата образуващи розетка. Някои от видовете образуват стерилни стъбла (стъбла без цветонос), покрити с големи листа, докато тези с цветоноси са без никаква листна маса.
Съцветията са винаги неразклонени. Цветовете са завътяни на 180о и устната сочи надолу, както е при повечето орхидеи. Цветът варира от розово, бяло, синьо, червено и жълто до кафяво и често имат тъмни шарки. Средното чашелистче е най-често с шпора, дълга до 10 см. При някои видове шпората е силно редуцирана до сакче или изобщо липсва. Устната обикновенно е малка и тънка, но при някои видове е овална и широка, понякога дори дълбоко врязана.
Изображение
Разрез на цвят на Disa uniflora

Отглеждане на Disa

Disa uniflora

Disa uniflora е най-известната представителка на рода. Тя е строго защитена. Името й да не ви заблуждава, тя цъфти с 3 до 6 цвята на съцветие. Цветовете са в нюанси на червено и розово и много рядко – жълто. Disa uniflora е вечнозелена земна орхидея, която обича висока влажност. Може да бъде наблюдавана до потоци, водопади и мокри скали.
Единственият известен опрашител е пеперудата Meneris tulbaghia.
http://home-and-garden.webshots.com/vid ... 2490FWCEij
Откъс от филма The Private Life of Plants: Part 3 "Flowering"

Светлина, въздух и температура: Дисите обичат много светлина, но не силна и пряка. През лятото трябва да им бъде осигурена 30-60% сянка, а през зимата им е необходима повече светлина. Дисите харесват да са на свеж въздух и затова могат да бъдат държани навън на сянка през лятото и ранната есен. Виреят на температури между 10-26 градуса, но могат да се гледат и на 30 градуса, ако са добре поляти и имат достатъчно въздух. Издържат за кратки периоди и на температури около 37-38 градуса.

Поливане: Дисите имат нужда от много вода през цялата година. Поливат се на всеки 3 до 5 дена при топло време и 7 до 10 дена през зимата. Корените не бива да се оставят да изсъхнат. Попринцип се препоръчва поливането с дъждовната вода, но ако тя е замърсена (или пък няма дъжд) се поливат с преварена и охладена вода. Трябва да се избягва вода с високо рН. То трябва да бъде между 5 и 6.8. Чешмяната вода става стига да не е много хлорирана и е препоръчително да се остави известно време да преседи преди поливането, за да може хлорът да се изпари.

Торене: Дисите се торят от март до септември. Тогава трябва да им се слага повечко тор богат на калий, за да се заздравят листата и стъблата и да се подготвят за зимата. Тори се на всяко второ-трето поливане, като трябва саксията да се отцеди и промие внимателно, за да не остават излишни соли. Торенето се прекратява през октомври.

Субстрат: Субстратът трябва да бъде винаги задължително изключително отцедлив, но задържащ валага. Подходяща смес е 40% сфагнум, 55% сфагнумен торф и 5% вермикулит. Това позволява на субстрата да задържа много влага.

Пресаждане: Дисите трябва да бъдат пресаждани всяка година или след цъфтеж. Растението се вади от саксията, почиства се от субстрата и се засажда с нов субстрат в съд, достатъчно голям, за да поеме следващите 12 месеца растеж. Добре е растението и корените му в новия субстрат да са на същото ниво, на което са били в стария преди да бъде обилно полято. После се полива пак 20 минути по-късно. Седмица по-късно може да се възобнови нормалното поливане.

Размножаване:
Дисите се размножават вегетативно като образуват нови грудки, които се разделят след цъфтежа.
Друг метод за размножаване е чрез семена. Пресните семена се очаква да покълват на сфагнум. Саксията се пълни до някъде с речен пясък (добре измит) и отгоре се слага един слой сфагнум. Семената се разпръскват равномерно по него и се пръскат с подходящ фунгицид като например Каптан. Саксията се покрива с прозрачна пластмаса. После се слага на сенчесто място и се очаква семената да покълнат до 4 седмици. Средата се поддържа влажна като саксията се поставя в съд с вода. Проверява се за гъбични инфекции и в случай на такива, се третира с подходящи фунгициди. С развитието на разсада похлупакът постепенно се маха. Година след засаждане разсадът се мести в нова среда. Расте бързо през втората година, а на третата вече се развиват първите съцветия.

Вредители:
Най-честите вредители на дисите са листните въшки, червеният акар и трипса. Всякакви защитни препарати трябва да бъдат прилагани под формата на прах, който може да бъде мокрен. Обикновенно появата на червените акари и трипсът е знак, че климатът е твърде горещ и сух за дисите. Охлаждането значително ще подобри развитието на дисите. При ниски температури влажността също може да се увеличи. Влажните и топли условия са неприемливи за дисите и при тях те гният. Всички мъртви или гниещи листа трябва да бъдат отстранявани. Това помага да се предотвратяват заразите.

ИзображениеИзображение
ИзображениеИзображение
Disa racemosa, D. purpurascens, D. tenuifolia, D. cardinalis

Превод: Paph
Редакция и оформление: botan


Източници:
http://www.culturesheet.org
http://www.plantweb.co.za
http://www.africanbulbs.com
htto://www.easyorchids.co.uk
http://www.plantzafrica.com
http://www.newlands.org.za
Изображение Изображение ПП: Напомняйте ми, забравям :!:
Аватар
botan
Наркоман
 
Мнения: 10372
Години: 25
Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 11:06 pm
Местоположение: София
Пол: Мъж

Disa

Мнениеот Блеки » Сря Яну 27, 2010 8:57 pm

Disa

Kingdom: Plantae
Order: Asparagales
Family: Orchidaceae
Subfamily: Orchidoideae
Tribe: Diseae
Subtribe: Disinae
Genus: Disa
Изображение

Disa uniflora е земна орхидея. Съществуват доста видове. 300 вида от този род са разпространени в Централна и Южна Африка. Цъфтят през юни-юли в различни цветове-червени, оранжеви, розови, жълти и бели.
Температура: За предпочитане да не замръзва, между 0 и 35 градуса по Целзий, кореновата система винаги под 25 градуса по Целзий. Издържа до -3 градуса. Колкото е възможно да се избягва затоплянето на кореновата система, на практика пълна светлина през лятото, 50% през зимата. Виреят добре на хладно и сенчесто място. Не понасят добре краткотрайни високи температури и сух въздух.
Влажност: На въздуха поне 50%. Субстрата да е винаги влажен, никога да не му се позволява да изсъхне.
Качество на водата: Най-важният фактор в отглеждането на Disa, много ниско количество соли, винаги с проводимост под 250µ Siemens. рН на водата би трябвало да бъде между 4,5 и 6,5. 5,4 е идеалното за водата за напояване. В повечето случаи дъждовната вода е много подходяща.
Пресаждане: През есента, когато старото стъбло умира и новото е вече добре развито.
Субстрат: Чист промит кварц, качество-пясък за аквариум, 1 до 2 мм големина на частичките, 2 до 5 мм за дренажа и за покриването. Сфагнум мъх, торф, перлит и пемза могат да се използват смесени, но тези вещества след време дестабилизират рН. Да се обръща специално внимание на натрупването на соли в субстрата. Редовното поливане с вода с много ниско съдържание на соли е задължително. Много чувствителни към дозите на торене.
Защита: Избягвайте вредителите и болестите като създавате добре балансирани условия за растеж и колкото е възможно повече движение на въздуха (проветряване). Никога не използвайте силни разтвори, тъй като листата на Disa са много чувствителни. Насекомите могат лесно да бъдат контролирани чрез месоядни растения (нуждаещи се от същите условия за отглеждане) и лепкави капани.
Източник: книгата на Луц Рьолке, http://www.landscape-and-garden.com/orchids/disa-uniflora.aspx
Аватар
Блеки
Кана кафе
 
Мнения: 501
Години: 46
Регистриран на: Чет Ное 26, 2009 7:09 pm
Местоположение: Троян
Пол: Жена

Re: Disa

Мнениеот lila » Чет Яну 28, 2010 11:38 am

Това е тема, която ми харесва. Има изобилие от информация. Дисите са най-красиво цъфтящите земни орхидеи за мен. Просто не мога да им осигуря условия и ... само чуждите ще ми радват очите :oops:
lila
Чист кофеин
 
Мнения: 8898
Години: 100
Регистриран на: Вто Ное 24, 2009 5:28 pm
Пол: Не съм сигурен

Re: Disa

Мнениеот botan » Чет Яну 28, 2010 11:42 am

То има и още намерих информация със снимки за покълването в сфагнум, ама пусто време все не стига. :evil:
Изображение Изображение ПП: Напомняйте ми, забравям :!:
Аватар
botan
Наркоман
 
Мнения: 10372
Години: 25
Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 11:06 pm
Местоположение: София
Пол: Мъж


Назад към Орхидеи и бромелии

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта