Какво барбекю е най-добро?

Изкушения за лакомници и гурмани.

Какво барбекю е най-добро?

Мнениеот naa » Пон Апр 11, 2011 10:30 am

Приемам всякакви съвети, иска ми се да имам барбекю, но какъв модел?

Ние сме вегетарианци, но на бербекю може да се пекат и чушки, и гъби, и лук на колелца, и шишове с кладници, а помежду им лук и моркови,
също и резенчета картофи.

Да става и за хлебчета на огън.

Досега не съм се занимавала с барбекю.

Евентуално да става и за печена царевица и кестени.
------------------------------------------------------------------------
http://shtastie.snimka.bg/nature/juni2013.797618

Чисто е не там, където чистят, а там, където не цапат.
naa
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1554
Години: 52
Регистриран на: Нед Яну 16, 2011 2:12 pm
Пол: Жена

Re: Какво барбекю е най-добро?

Мнениеот Titi » Пон Апр 11, 2011 12:11 pm

naa написа:Приемам всякакви съвети, иска ми се да имам барбекю, но какъв модел?

Ние сме вегетарианци, но на бербекю може да се пекат и чушки, и гъби, и лук на колелца, и шишове с кладници, а помежду им лук и моркови,
също и резенчета картофи.

Да става и за хлебчета на огън.

Досега не съм се занимавала с барбекю.

Евентуално да става и за печена царевица и кестени.

какъв модел в какъв смисъл, не разбирам :hmmm: Ако няма кой да ви изгради истинско барбекю, купуваш си от магазина едно тенекиено трикрако за 20 лв. и готово. Барбекютата нямат моди и модели, че да избираш по-доброто, всичките са на един принцип - дървени въглища и пекат всичко, дето им сложиш отгоре. Същия ефект се получава и ако изкопаеш една плитка дупка, от двете й страни сложиш по една тухла, а върху нея скарата.
Аватар
Titi
Чист кофеин
 
Мнения: 6589
Години: 49
Регистриран на: Сря Ное 25, 2009 11:51 am
Местоположение: София
Пол: Жена

Re: Какво барбекю е най-добро?

Мнениеот naa » Пон Апр 11, 2011 12:55 pm

"от двете й страни сложиш по една тухла, а върху нея скарата."
А това, върху което пекат ядливи кестени и царевица, и което е преносимо, т.е изнасят го на улицата,
не е ли от магазина, има ги и квадратни, има и заоблени с капак, значи трябва да има марки и модели?
------------------------------------------------------------------------
http://shtastie.snimka.bg/nature/juni2013.797618

Чисто е не там, където чистят, а там, където не цапат.
naa
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1554
Години: 52
Регистриран на: Нед Яну 16, 2011 2:12 pm
Пол: Жена

Re: Какво барбекю е най-добро?

Мнениеот calico » Пон Апр 11, 2011 2:58 pm

Наа, защо не си направите просто огнище навън?
мъж ми направи такова уж за варене на компоти за големия казан, обаче става за абсолютно всичко
на бетонова площадчица издигна от трите страни по 4 реда тухли, откъм отвора отзад има комин да отвежда дима и това е. дървата ги палим направо на земята долу, върху тях се слага скара и се пече всичко.
ето тук му намерих снимка не е много ясно но все пак се разбира.(когато не се пали го ползвам за цветарник) :mrgreen:

Изображение
Моят селски двор
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Аватар
calico
Наркоман
 
Мнения: 14106
Регистриран на: Сря Дек 02, 2009 4:41 pm
Пол: Жена

Re: Какво барбекю е най-добро?

Мнениеот naa » Пон Апр 11, 2011 4:15 pm

Ами, може и така, но как точно ще се постави скарата, не трябва ли да е на някакво определено разстояние от огъня?
Скарата с крачета ли трябва да е? Може да изглежда глупаво, но досега не сме имали такова нещо.
Искам да го ползвам за печене на чушки, гъби, картофи, и хляб.

Ние имаме огнище за варене на компоти. Ако го заобиколим с камъни, ще стане ли? Скарата готова ли се купува, или се прави със заварки? И трябва ли да има крачета?
------------------------------------------------------------------------
http://shtastie.snimka.bg/nature/juni2013.797618

Чисто е не там, където чистят, а там, където не цапат.
naa
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1554
Години: 52
Регистриран на: Нед Яну 16, 2011 2:12 pm
Пол: Жена

Re: Какво барбекю е най-добро?

Мнениеот Titi » Пон Апр 11, 2011 4:17 pm

Ето какво са направили по най-простия начин в Цигов чарк, където почиваме всяко лято и това барбекю ни е основния инструмент за приготвяне на храната.
Изображение
На село барбекюто всички сте го виждали - мъжа ми и свекъра го направиха сами, без да са правили някога и без чужда помощ. Цяло лято ми вземаме душицата от палене и печене
Изображение
Аватар
Titi
Чист кофеин
 
Мнения: 6589
Години: 49
Регистриран на: Сря Ное 25, 2009 11:51 am
Местоположение: София
Пол: Жена

Re: Какво барбекю е най-добро?

Мнениеот denitsavm » Пон Апр 11, 2011 4:32 pm

Аз пък мисля, че за тази цел - електрическа скара с плоча е най-добър вариант. Или както пред блока едно време печаха чушки на ламарини :nod:
Less Grass – More Flowers

Дворчето: http://www.album.bg/denitsavm/albums/140576/
Аватар
denitsavm
Наркоман
 
Мнения: 12980
Години: 38
Регистриран на: Вто Фев 23, 2010 8:50 pm
Местоположение: София
Пол: Жена

Re: Какво барбекю е най-добро?

Мнениеот Titi » Пон Апр 11, 2011 4:39 pm

denitsavm написа:Аз пък мисля, че за тази цел - електрическа скара с плоча е най-добър вариант. Или както пред блока едно време печаха чушки на ламарини :nod:

ааа, не! Категорично не! Вкуса на храна, приготвена на дървени въглища и същата, приготвена на електрическа скара е с разлика от земята до небето.
Аватар
Titi
Чист кофеин
 
Мнения: 6589
Години: 49
Регистриран на: Сря Ное 25, 2009 11:51 am
Местоположение: София
Пол: Жена

Re: Какво барбекю е най-добро?

Мнениеот denitsavm » Пон Апр 11, 2011 5:11 pm

Права си Тити :nod: Но пък става доста по-бързо и реално е доста по-евтино, от това да купуваш въглищата. Аз за въглищата имам и малко резерви, по някое време имаше доста публикации, че са вредни за здравето... не че особено го взимам под внимание ;) , имаме и от двата вида скари, ползваме и двете, но аз лично предпочитам на фурна :lol:
Less Grass – More Flowers

Дворчето: http://www.album.bg/denitsavm/albums/140576/
Аватар
denitsavm
Наркоман
 
Мнения: 12980
Години: 38
Регистриран на: Вто Фев 23, 2010 8:50 pm
Местоположение: София
Пол: Жена

Re: Какво барбекю е най-добро?

Мнениеот calico » Пон Апр 11, 2011 11:09 pm

а, става и на обикновена жар от съчки и дърва. ние поне най-често така правим жаравата. Дени, като живееш на село с разни съчки, трески, гора и дървета, изобщо не може огъня да ти е по-скъп от тока.

Наа, просто някаква метална решетка се поставя на около да кажем 7-8 см над жаравата. дали ще е специална на крачка, или пък ще я подпреш на две тухли или два камъка, все тая. Отделно дето може и да сложиш върху жарта голям плосък и тънък камък (това имаше някакво специално име но го забравих), като се нагрее става страхотно вкусно върху него.

Имаме и високо огнище ;като на Тити, то е под навеса на барбекюто. но това за компоти като че ли го ползваме по-често. Всъщност Наа, то е точно това което вие имате за компоти, просто наоколо от трите страни и малко отпред са задигнати леко стенички от тухли и има комин. комина преди да го иззида мъж ми си беше най-обикновена бурия от печка към 1 м висока. това е просто да не ти влиза дима в очите докато печеш, а да отива по-нагоре-
и Тити е права, че на огън всичко става доста по-различно. имаме и ел.скара, тефлонова някаква плоча, но изобщо не може да се сравни нито емоцията край огъня, нито вкуса на опеченото, пък дори и картофи или сирене да е.
Моят селски двор
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Аватар
calico
Наркоман
 
Мнения: 14106
Регистриран на: Сря Дек 02, 2009 4:41 pm
Пол: Жена

Re: Какво барбекю е най-добро?

Мнениеот naa » Вто Апр 12, 2011 8:00 am

calico написа:а, става и на обикновена жар от съчки и дърва. ние поне най-често така правим жаравата.
Наа, просто някаква метална решетка се поставя на около да кажем 7-8 см над жаравата. дали ще е специална на крачка, или пък ще я подпреш на две тухли или два камъка, все тая. Отделно дето може и да сложиш върху жарта голям плосък и тънък камък (това имаше някакво специално име но го забравих), като се нагрее става страхотно вкусно върху него.

Значи, жарта ще е от съчки и дърва, това явно означава, че ще трябва време, първо да се разгори огъня,

и тогава печенето, чак след като вече има жар.

Ако е на огнището за компоти, някак си не върви да слагаме тухли всеки път и да ги махаме след това,/огнището е по-голямо и искам да го ползваме и за компоти/.
Най-вероятно трябва да накарам мъжа ми да направи решето/скара/ с крачка, високи към 12-15 см, за да може яденето да е на 7-8 см над горния край на жаравата.

И още един въпрос имам: Може ли решетото да е едно и също и да печем на него кестени, и да е с малки дупки, кестените да не падат през него?

calico написа: Отделно дето може и да сложиш върху жарта голям плосък и тънък камък (това имаше някакво специално име но го забравих), като се нагрее става страхотно вкусно върху него.


...
и Тити е права, че на огън всичко става доста по-различно. имаме и ел.скара, тефлонова някаква плоча, но изобщо не може да се сравни нито емоцията край огъня, нито вкуса на опеченото, пък дори и картофи или сирене да е.


Май съм чувала, че такъв камък се казва подник, или подница, но не съм съвсем сигурна. Нарязан мрамор 30/40 см дали ще свърши такава работа?
Наистина е по-вкусно така, както казва Тити.
Дали обаче първо трябва да се нагорещи, за да не залепне манджата, или залепването зависи от вида на камъка?
------------------------------------------------------------------------
http://shtastie.snimka.bg/nature/juni2013.797618

Чисто е не там, където чистят, а там, където не цапат.
naa
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1554
Години: 52
Регистриран на: Нед Яну 16, 2011 2:12 pm
Пол: Жена

Re: Какво барбекю е най-добро?

Мнениеот calico » Вто Апр 12, 2011 8:16 am

я виж тука - казвало се тикла и се прави така http://photo-forum.net/bg/index.php?APP_ACTION=GALLERY_IMAGE&IMAGE_ID=415341&USER_ID=32883

това са онези плоски каменни плочи с които правят покриви на къщи в Родопите.. Казват че не залепяло, не сме проблавил. А камъка се слага предварително над огъня да се нагрее, акумулира топлината и пече дълго след като жарта вече е намаляла. така казват.

значи ако си намериш пиростия ( а то няма начин да няма по селата), на нея може да се слага както казана за компоти, така и скарата или тенекията за печене на каквото и да е http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B8%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%8F
Моят селски двор
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Аватар
calico
Наркоман
 
Мнения: 14106
Регистриран на: Сря Дек 02, 2009 4:41 pm
Пол: Жена

Re: Какво барбекю е най-добро?

Мнениеот naa » Вто Апр 12, 2011 8:26 am

Изображение
Да, знам какво е тикла.

А какво е пиростия?
Нашият казан за компоти е с крака. Не го слагаме на нищо, стои на краката си.

Видях какво е то:
Изображение

Обаче, колко сантиметра са дълги краката му, за да може да пече и в същото време да не прегаря?

За залепването имах предвид тесто, то другото не залепва.
------------------------------------------------------------------------
http://shtastie.snimka.bg/nature/juni2013.797618

Чисто е не там, където чистят, а там, където не цапат.
naa
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1554
Години: 52
Регистриран на: Нед Яну 16, 2011 2:12 pm
Пол: Жена

Re: Какво барбекю е най-добро?

Мнениеот marina22 » Съб Окт 27, 2012 11:26 am

За мен лично саморъчно направеното е най-доброто!!!!
marina22
Kафенце
 
Мнения: 5
Регистриран на: Съб Окт 27, 2012 11:19 am
Пол: Мъж

Re: Какво барбекю е най-добро?

Мнениеот troll » Нед Апр 07, 2013 10:33 pm

Това е като въпроса : Коя кола е най добре?
И няма отговор.
Важното е да се избере точното барбекю според нуждите.
Барбекютата се различават по много показатели.
но понеже споменахте, че сте вегехора ще започна от това, че зеленчуците се пекът в капака на барбекюто и това изключва възможноста да ги правиш на огнище. т.е. май говорим за купешко такова.
За сега ще подмина въпроса с цената.
след туй е уместно да се отговори на въпроса къде ще го държим, щото ако е на балкона трябва да е по-малко.
А също е интересно за колко души ще готвим, щото ако сте двама и най-малките са ви достатъчни.
Най-малките имат страшно много предимства, но и много недостатъци.
те са около 100-150 пари
Например вдигат много бързо висока температура и са относително ефтини и компактни и т.н.
Обаче ...
понеже са ефтини, матерялите им не са добри. Капака им е от порцеланосана ламарина и покритието изгаря и почва да се дига и люпи след около година (при експлоатация като моята т.е. всеки ден). Не е добре да ядеш храна в която е паднал въпросния изгорял матерял, но можеш да си правиш пликове от алуминиево фолио и да ...задушаваш храната, а ако искаш да я препечеш я слагаш долу на скарата на барбекюто. Скарата често е от същия матерял като капака и си отива още по-бързо.
Това са най-разпространените барбекюта. Обикновено са газови и имат една бутилка.
На мен не ми е ясен въпроса с зареждането на бутилка газ в БГ, щото на времето се сменяха бутилки само в Топливо и си беше една мъка. Аз съм имал и барбекю и газова печка и си беше ужас "пълненето".
Кои са върховите технологии?
Капак - отливка или дебела нераждавейка.
Скара - отливка. По- добро е нераждавейка. метала да е дебел, а процепите не големи.
Дюзи за газта - нераждавейка.
Ако ще правите пиле - инфраред плочи.
Може да има и странична горелка, пак инфраред.
Страничната горелка е много подходяща за пържене т.е. варене в горещо олио навън.
Обаче такова средно барбекю е около 1000 пари.
Ако си правите огнище, никога не използвайте поцинкована ламарина за скара. Не е добре за здравето.
Когато палите огън, трябва да сте абсолютно сигурни, че можете да го загасите по всяко време т.е. напълно да го контролирате.
Ако палите бор и други меки дървета, не забравяйте, че те пукат и хвърлят искри, които са наприятни за кожата, но пагубни за очите.
Въглищата развиват много висока температура и с лекота могат да разтопят алуминии например.
Изобщо - умната!
Аватар
troll
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1226
Години: 55
Регистриран на: Вто Мар 05, 2013 6:11 am
Местоположение: Montreal 5b
Пол: Мъж

Следваща

Назад към Готварство

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта