Неофинетия фалката / Neofinetia falcata

Неофинетия фалката / Neofinetia falcata

Мнениеот lila » Чет Фев 18, 2010 6:54 pm

История на Фукиран / History of Fukiran

Изображение

Мистиката е неизменна част от японската култура и много са причините за това явление - езиковата бариера, малкия информационен обмен между Япония и останалия свят, географските разстояния, затрудняващи контактите. Достъпа до богатата култура на Япония е бил силно ограничен, както и до традициите в отглеждането на орхидеи.
За да разберем традицията на отглеждане на японските орхидеи следва да отбележим, че за естетиката е от значение цялото растение, не само цвета. Това е добре документирано още в най-ранните записи - публикувани в китайските книги "Senkaku Ruisho" (преди 1600) и "Kashi Sahen" (през 1617) . В текстовете наричат „Neofinetia falcata” „Keiran Ichimei Fuuran”, който по-късно добива популярност като “Fuuran", термин, широко използван днес за ботаническата (дива) форма на Neofinetia falcata. Най-ранната култура информация се намира в "Kadan Komoku", написана през 1665, което потвърждава отглеждането им през периода Kanbun. В този текст се обсъждат общо различни видове растения, като е посочен Fuuran, но няма описание за формите, отглеждани днес. Европейския ентусиаст-орхидеевъд страстно купува много и различни видове, събирайки ги от цял свят, като информацията, свързана с културата на отглеждане на тези орхидеи е много малка или напълно погрешна в общия случай, поради което голяма част от тях изобщо не оцеляват.
Японците изучават и култивират Fuuran от стотици години и имат забележителни резултати в отглеждането им. Проучванията показват големи различия в изискванията между самите Fuuran, които можем да определим в зависимост от географското местонахождение на орхидеята. За отбелязване, че не само Fuuran имат подобни различни изисквания въпреки че са един вид – подобно поведение имат и Dendrobium moniliforme, Cymbidium goeringii и Sedirea japonica. За да направим разлика в изискванията на орхидеите, разглеждани по-долу, за по-просто ще ги наречем „диви” и „популярни”.
За японците красотата е в промените на типичната форма и това понятие се разпростира не само върху цвета, но и в останалите части на растенията, като стъблото (jiku), шпората на цвета (кyo) , листата (tennba), ъгъла, сключен между листата и стеблото (tsuke), корените. Системата им за класификация е доста сложна и отразява всички характеристики на растенията. Географското местоположение на дивата Neofinetia falcata (Fuuran) и полулярната Neofinetia falcata (Fuukiran) се описва и поддържа от японците особено стриктно ( ще отбележим, че този род се отглежда също и в Корея и Китай). Япония е разделена на 8 региона, те от своя страна на префектури. Въпреки че тази информация е доста обща, Fuukiran се намира в Япония от северните области до южните региони. Повечето от Fuukiran виреят по планинските склонове, откъдето селекционери и колекционери ги издирват.
Според стандарта на японското Fuukiran общество (JFS), откриването на нов Fuuran не винаги води до определянето на нов Fuukiran. Трябва да се отгледат няколко поколения нови Fuukiran, както и отделни уникални образци. Това се прави, за да може JFS да прецени дали въпросния Fuukiran наистина е различен, има постоянни еднозначни характеристики, преминаващи върху характеристиките на потомството. Така се определя дали растението е достойно за статута на Fuukiran. От особено значение е и отглеждането в подходящи съдове със сфагнум мъх. Има случаи, в които на растения Fuukiran е отказан статута на Fuukiran просто поради неестетичност на представяне – лоша аранжировка, саксия, зле увит мъх и т.н. Ако Fuukiran-кандидатът премине процеса на оценяване безпроблемно, тогава се записва в специален регистър и се документира официално.
Произхода на Fuukiran е проследен до Едо периода в Япония, приблизително до времето на Bunka-Bunsei епохата (края на 18 век до началото на 19 век). Това е период на процъфтяване на градинарското изкуство, включително и Fuukiran. В резултат на това, записи видетелстват, че цената на един добре гледан рядък Fuuran е била равна на цената на цяла къща с градина. През този период, шогунът Tokugawa Ienari е бил страстен колекционер и покровител на градинарите, отглеждащи редки Fuuran. Той стигнал толкова далеч, че за една рядка орхидея Fuuran заплатил със злато, като натрупал купчина, голяма колкото растението. Посетителите, дошли да я видят, били длъжни да носят маска на лицето, за да не замърсяват въздуха в помещението с орхидеята. За да се харесат на шогуна, военоначалниците му карали подчинените самураи да претърсват поверените им райони за редки видове Fuuran. Оттам тръгва и легендата за самураите, носещи със себе си Neofinetia falcata. Именно в този период се появява термина Fuukiran, означващ „Орхидея с богатство и ранг”.
Популярността на Fuukiran намаля в края на Едо период и е възстановена след Meiji реставрацията (около 1868). През време на Meiji периода в японското традиционно градинарско изкуство се забелязва голямо влияние на западната. През този период повечето Fuuran и Fuukiran са забравени и игнорирани, заменени с нови видове идващи от запад. За щастие са запазени списъците, но популярността им е повече от скромна.
В началото на Showa периода ( 1920 г.) е втората вълна на популярност за Furan и Fuukiran, въпреки началото на Втората Световна война. Създават се Fuukiran общества, започват да се издават книги, посветени на класификацията и културата на отглеждане и колекциониране. За съжаление отново са достъпни само за висшата класа на японското общество поради високата си цена. Войната както и Тихоокеанската криза водят до нов спад в популярността им.
Трийсет години след това японските селекционери предприемат политика за популяризиране на културата на Fuukiran сред западния свят и насърчават отглеждането и култивирането им.
lila
Чист кофеин
 
Мнения: 8898
Години: 99
Регистриран на: Вто Ное 24, 2009 5:28 pm
Пол: Не съм сигурен

Неофинетия фалката / Neofinetia falcata

Мнениеот lila » Пет Фев 19, 2010 6:11 pm

Форми на цвета на Фукиран / Flower Forms of the Fuukiran

Изображение

Цветовете на Fuukiran са разнообразни като цвят, размер, брой и конфигурация.
Форма на цвета: Най-често срещана е звездовидната форма, обикновено бяла, с дълга леко извита шпора (нектарник). Съцветието е от 4 до 6 цветчета и е с много силен и приятен аромат на ванилия, особено привечер. В естествени условия се опрашва от нощна пеперуда, привлечена от белия цвят и аромата.

Изображение

Цвят: Наблюдават се в различни нюанси на зелено, жълто, розово и пурпурно. Японското Fuukiran общество ги групира в системи –„типично бяла” „розово пурпурна” и „жълто зелена”
Не всички цветове Fuukiran имат външния вид, описан по-горе. Японското Fuukiran общество класифицира три основни категории на базата на външни характеристики.
Първа категория - повечето от цветовете са изправени напред, открити, листенцата плоски и леко извити назад със звездовидна форма, с дълга шпора (нектарник) В действителност това е представата, наложена в-западния свят за цвета на Neofinetia falcata, но това е общия стандарт.
Втората категория - „небесен цъфтеж” или „небесна посока” се асоциира с неофинетиите с така наречените „бобовидни” листа.

Изображение

Цветовете не са изправени напред, а по-скоро са насочени нагоре – няма типичния вид на съцветието. Третата категория е най-разнообразната и е предмет на дискусии между обществата, занимаващи се с отглеждането, колекционирането и култивирането им. Обикновено това са растения, класифицирани от експерти-таксономи като орхидеи Neofinetia falcata. Тук са включени пелорици, без шпора (нектарник), с обърнати шпори, с така наречените „странни” цветове.

Изображение

Розово-пурпурни - Neofinetia falcata var. Shoujou 'Mary Mulhollan'; Neofinetia falcata var. Shoujou 'Thurman Mulhollan'; Neofinetia falcata var. Koukakuden .

Изображение

Зелено-жълти - Neofinetia falcata var. Hisui; Neofinetia falcata var. Kibana Furan

Изображение

Бял цвят - Neofinetia falcata var. Tamakongou; Neofinetia falcata var. Kinku Jaku

Изображение

Със странна форма на цвета - Neofinetia falcata var. Hoshiguruma 'Tom Mulhollan'; Neofinetia falcata var. Kutuwamushi; Neofinetia falcata var. Shunkyuden; Neofinetia falcata var. Tensin
Последна промяна lila на Пет Фев 19, 2010 6:18 pm, променена общо 1 път
lila
Чист кофеин
 
Мнения: 8898
Години: 99
Регистриран на: Вто Ное 24, 2009 5:28 pm
Пол: Не съм сигурен

Неофинетия фалката - Neofinetia falcata. Отглеждане Размножа

Мнениеот lila » Чет Окт 28, 2010 6:48 pm

Изображение

Наименована е на френския ботаник Achille Finet (1862-1913), работещ върху орхидеите в Китай и Япония, а Falcatа (Latin falcatus, from falx, falc-) поради косата форма на листата.
Разпространение: Северозападна Азия - Китай, Корея, Япония, островите Рюкю. В естествени условия е разпозната от ботаника Карл Тънбърг (ученик на Линей, пребивавал в Япония през 1775-1776 г.) из хълмовете около морските пристанища Нагазаки и островите Киюшо. Сега знаем, че е много по-широко разпространена из цяла Япония - от големите острови Хоншу, Шикоку и Киюшо до малките Якушима и Танегашима, от Окинава до островите Риюки, както и из цяла Корея и Китай. Може да бъде открита растяща по скални масиви, но обикновено се развива епифитно върху някои видове листопадни дървета. През зимата и рано на пролет неофинетиите получават голямо количество ярка слънчева светлина (за отбелязване е, че тя е по-слаба от лятната), а през лятото и през есента, светлината е силно филтрирана от листата на дърветата. Неофинетиите обикновено растат разположени под лек ъгъл. Така дъждовната вода, падаща върху тях, не се събира в основата на листата, а се оттича лесно, като по този начин се предотвратява възможното загниване на растението.
Описание: Миниатюрна, моноподиална, епифит, нормално висока около 6,5 см, но може да достигне височина до 15 см. Като цяло неофинетиите приличат на миниатюрни ванди.
Няма псевдобулби, стеблото е късо и обикновено обрасло с новия прираст, излизащ от основата на най-долните листа.
Листата са месести, сочни, ръбести, дълги до 10 см и често извити. Обикновено са светло зелени, но има вариегатни форми с обагрени на ивици в кремаво листа.
Цветоноса е около 7-8 см., дълъг, но обикновено по-къс от листата. Най-често излиза след третия лист от основата нагоре. При възрастни растения е възможно да не цъфне и да развие ново растение.
На цветонос се развиват от три до седем цвята, обиковено чисто бели, с големина до три сантиметра в диаметър, леко издължени, много ароматни, особено нощно време.
Хибридизация: Хромозомния брой е 2n=38. Неофинетия фалката (Neofinetia falcatа) често е кръстосвана с Ванда (Vanda) и Аскоцентрум (Ascocentrum) видове за получаване на миниатюрни хибриди. Тази характеристика успешно се предава и на поколенията им, но не се знае със сигурност дали се предава студоустойчивостта също, макар че е много вероятно.
Отглеждане: Препоръките за отглеждане са базирани на условията в етествения хабитат на Неофинетия Фалката (Neofinetia Falcata). Те могат да бъдат ползвани при отглеждане на нововнесени растения, с непознат произход и неясна степен на аклиматизация, също и за такива, които не се развиват особено успешно и не цъфтят.
Светлина: Ярка, непряка – 2000-3000 fc.
Температури: Летни дневни температури от 26 до 31С (78-87F), нощни от 19-23С (66-74F), с денонощен температурен припад от около 7С (12-13F).
Въздушна влажност: 80-85% през лятото, с понижаване до 75% от ноември до март включително. В естествени условия валежите са обилни от пролетта до есента. На култивираните растения следва да бъде осигурено обилно оводняване през периода на активен растеж, но кореновата им система не бива да бъде оставяна да пресъхне напълно през периода на почивка.
Торене: През периода на активен растеж се препоръчва седмично подхранване с балансиран специализиран тор за орхидеи, ¼ до ½ от препоръчваната концентрация. За стимулиране на цъфтежа през следващ сезон, се препоръчва от началото на есента подхранване с тор с ниско съдържание на азот и високо на фосфор. Така ще се предизвика и по-обилен растеж на нови издънки на пролет.
Саксиите със субстрат следва да бъдат промивани на течаща вода всеки няколко седмици, за да се избегне натрупването на соли, особено ако количеството на тора е по-високо. Преди наторяване е добре субстрата да се промие и след няколко часа да се тори. Промиване се препоръчва целогодишно и ако водата е с висока минерализация.
Период на почивка: През зимата, когато деня е по-къс, средно дневните температури са около 12-13С (53-56F), а нощните - 3-4C (37-40F), с температурен припад около 9С (16F).
Тези температури не са критични, доколкото средния минимум за Окинава е 10-13C (50-55F), но в Йокохама спадат до 0C (32F) в продължение на три месеца. В Корея през зимата е доста по-студено и за по-дълъг период. Дъждовете през зимата са рядкост, от тук се обуславя и намалянето на полива при култивираните неофинетии през този период. На орхидеите, отглеждани в условия на висока влажност, следва да се намали още повече полива, но корените не бива да се оставят съвсем сухи никога. Препоръчва се сутрешно опръскване – водата е най-полезна при слънчево, светло време. В естествения хабитат на неофинетиите най-светлите дни са през есента и зимата. Затова, ако е необходимо, се доосветява за да се осигури ефекта на кратък, ясен светъл ден. Подхранването се намалява или прекратява съвсем, докато температурите не се повишат и се увеличи обема на полива през пролетта.
Субстрат: Може да се отглежда „окачена” или монтирана на плоскост от корк или дървовида папрат с тънка подложка от осмунда или сфагнум. При този начин на отглеждане задължително трябва да се поддържа висока въздушна влажност и да се опръсква поне един път на ден през лятото. Ако са в саксия, тя трябва да е малка и процеса на изсъхване да е бърз. Препоръчва се субстрат от осмунда папрат или настъргана дървовидна папрат (tree-fern), пресована на кубчета. Според статия на Kichigoro Suszuki в American Orchid Society, корените трябва да са открити или в достатъчно въздухопропусклива среда. Той препоръчва пресаждането да се извършва през късното лято или рано на пролет, като се използва пресен сфагнум, с който се увиват внимателно корените. Основата на неофинетията винаги трябва да е над ръба на саксията. При пресаждане обикновено се повреждат или отчупват част от корените. Не ги режете и премахвайте, защото още са живи. Мъртвите и болни корени, разбира се, се отстраняват преди засаждане.
Забележки: Цъфтежа зависи от условията на отглеждане. В естествена среда неофинетията цъфти през лятото и в началото на есента. Култивираните растения са много податливи на гниене при отглеждане във вертикално положение. Препоръчва се да се окачват или засаждат в саксия под лек наклон.
lila
Чист кофеин
 
Мнения: 8898
Години: 99
Регистриран на: Вто Ное 24, 2009 5:28 pm
Пол: Не съм сигурен

Re: Неофинетия фалката / Neofinetia falcata

Мнениеот lila » Нед Апр 29, 2012 10:50 pm

IMG_4169.jpg

Аромата е невероятен и тази година :dovolen:
lila
Чист кофеин
 
Мнения: 8898
Години: 99
Регистриран на: Вто Ное 24, 2009 5:28 pm
Пол: Не съм сигурен

Re: Неофинетия фалката / Neofinetia falcata

Мнениеот denitsavm » Пон Апр 30, 2012 6:43 am

И този път яко е нацъфтяла :ieeee: Изключително нежно растение :daaa:
Less Grass – More Flowers

Дворчето: http://www.album.bg/denitsavm/albums/140576/
Аватар
denitsavm
Наркоман
 
Мнения: 14223
Години: 41
Регистриран на: Вто Фев 23, 2010 8:50 pm
Местоположение: София/Glasgow
Пол: Жена

Re: Неофинетия фалката / Neofinetia falcata

Мнениеот verji » Пон Апр 30, 2012 11:53 am

Невероятно!!! :sheart: Ефирно и загадъчно..
Аватар
verji
Кафе машина
 
Мнения: 3567
Години: 53
Регистриран на: Сря Дек 02, 2009 3:40 pm
Местоположение: Плевен
Пол: Жена

Re: Неофинетия фалката / Neofinetia falcata

Мнениеот zlatniq » Сря Окт 17, 2012 5:58 pm

Нормално ли е да не виждам снимките от постовете на Лила? Пробвах какви ли не варианти с URL адреса, опитах сваляне на снимката, но ми изписва или "проблем със сървъра" или "URL адресът не води към изображение или то не е общодостъпно" :hmmmmmm: или аз съм индианец :oops:
Аватар
zlatniq
Кафе с мляко
 
Мнения: 239
Регистриран на: Вто Окт 16, 2012 4:29 pm
Местоположение: Пловдив
Пол: Мъж

Re: Неофинетия фалката / Neofinetia falcata

Мнениеот liljana » Сря Окт 17, 2012 7:01 pm

Не си индианец :hihihi:
ти си от филибето :angelche:
http://liljana.snimka.bg/flowers/orhi-v ... 8.30411789
Не можеш да състариш мисълта. Можеш да състариш само формата.
Аватар
liljana
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1179
Регистриран на: Пет Фев 05, 2010 12:46 pm
Местоположение: Пловдив
Пол: Жена

Re: Неофинетия фалката / Neofinetia falcata

Мнениеот evita » Сря Окт 17, 2012 8:21 pm

Златен,най -вероятно е премахнала снимките :nod: и аз не ги виждам .
Аватар
evita
Кафе машина
 
Мнения: 3521
Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 8:20 pm
Пол: Жена

Re: Неофинетия фалката / Neofinetia falcata

Мнениеот zlatniq » Сря Окт 17, 2012 8:29 pm

Мерси Евита, чакам една такава красавица и гледам да се образовам преди да успея да я съсипя :nod: Затова щеше да ми е интересно да разгледам класификациите
Аватар
zlatniq
Кафе с мляко
 
Мнения: 239
Регистриран на: Вто Окт 16, 2012 4:29 pm
Местоположение: Пловдив
Пол: Мъж

Re: Неофинетия фалката / Neofinetia falcata

Мнениеот zlatniq » Съб Юни 01, 2013 9:43 pm

Получих я и прехвърлих в специална саксийка за неофинетии. Ето я и нея:
Изображение
Изображение Изображение
Аватар
zlatniq
Кафе с мляко
 
Мнения: 239
Регистриран на: Вто Окт 16, 2012 4:29 pm
Местоположение: Пловдив
Пол: Мъж

Re: Неофинетия фалката / Neofinetia falcata

Мнениеот lila » Сря Юли 10, 2013 8:45 pm

Еми така е - човек като има едно две растения си играе - навива като щурец сфагнуми, че дупчени саксии, ориз, дзен и чудо ти да видиш :nod:
Като са повече от 3-4 - в обикновена саксия и се натъпкват със сфагнум щото няма да ги обикалям като обран евреин денонощно :nod:
Ето снимка на моя неофинетия - нали искаше да видиш - защо съм изтрила снимките си - защото си изтрих един албум във пикасата, в крайна сметка мои са си снимките - каквото искам ще си ги правя :D
Изображение
lila
Чист кофеин
 
Мнения: 8898
Години: 99
Регистриран на: Вто Ное 24, 2009 5:28 pm
Пол: Не съм сигурен

Re: Неофинетия фалката / Neofinetia falcata

Мнениеот zlatniq » Съб Юли 13, 2013 4:55 pm

Аз искам, ооо, искам да ги направя 50, ама ша ма утепат у назе :D обаче ще си взема поне още една, щото саксийката вече е налична и трябва да се ползва, пък ще навия като щурец, или торен бръмбар ако щеш още едно топче, 'кво толкоз :hihihi:

ПП много хубаво си я нацъфтяла :daaa:
Аватар
zlatniq
Кафе с мляко
 
Мнения: 239
Регистриран на: Вто Окт 16, 2012 4:29 pm
Местоположение: Пловдив
Пол: Мъж

Re: Неофинетия фалката / Neofinetia falcata

Мнениеот lila » Сря Юли 24, 2013 3:01 pm

мерси и успех и на теб :tzvetentze:
lila
Чист кофеин
 
Мнения: 8898
Години: 99
Регистриран на: Вто Ное 24, 2009 5:28 pm
Пол: Не съм сигурен

Re: Неофинетия фалката / Neofinetia falcata

Мнениеот Arimobul » Вто Апр 21, 2015 3:06 pm

Не е фалката,а richardsiana :dovolen:
Изображение
Изображение
Страхотна ухае,особено вечер.На жасмин и още нещо... :dovolen:
Изображение
Аватар
Arimobul
Kафенце
 
Мнения: 41
Години: 46
Регистриран на: Съб Май 25, 2013 8:02 am
Местоположение: София
Пол: Жена

Следваща

Назад към Орхидеи и бромелии

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта