Ванда и Вандови / Vanda Alliance

Ванда и Вандови / Vanda Alliance

Мнениеот lila » Чет Дек 03, 2009 4:28 pm

Това, което всички искаме, е да отгледаме здраво растение и да цъфти обилно и дълго.
На вашето внимание: Ванда, Аскоцентрум и Аскоценда (Ванда x Аскоцентрум) / Vanda, Ascocentrum and Ascocenda (Vanda x Ascocentrum)
По материали от интернет - световната информационна мрежа
Изображение
Снимков материаал - лична колекция lila
Като начало – те са моноподиални – тоест, нарастват от върха. Познати са над 50 хибрида на Ванда – освен че е много атрактивна, оказва се лесен вид за отглеждане. Повечето орхидеи изискват доста задълбочени познания и са трудни за адаптация и отглеждане в домашни условия. Вандата не е толкова темпераментно-своенравна и изикваща грижи. Тук моето лично мнение малко се различава от изложеното по-горе.
Когато купуваме Ванда, е добре да изберем здраво растение, без жълти листа, с твърдо стебло и здрава коренова система – това е гаранция за по-нататъчното оцеляване на растението (имам предвид в нашите ръчички).
Изображение
Waling-Waling или Vanda sanderiana, наричана още Кралицата на филипинските орхидеи - описана от Хенрих Рейченбах в Минданао през 1882 г. -една от редките и с необикновена красота орхидеи.Снимков материаал - лична колекция lila
Делят се на три групи, според вида и формата на листата, което е определящо и за различните изисквания на растенията :
С лентовидни листа – Vanda coerulea, dearei, luzonica, merrillii, tricolor, sanderiana, също както и ascocentrum;
Теретни - листата им са кръгли, с форма на молив – най-известни са Vanda teres и Vanda hookeriana: заострени в края;
Полу-теретни - явно е, че става въпрос за растение, кръстосано с такова с теретни листа или с имащо теретни листа в рода си. На вид листата също са заострени, но не винаги са напълно кръгли - особено там, където излизат от стеблото.
Изисквания за отглеждане - има 5 категории изисквания - температура, поливане/влажност, светлина, въздушна циркулация и подхранване, които ще разгледаме:
Температура
Вандови растат най-добре при дневни температури по-високи от 65°F (18°C) . Това са едни от най-топлолюбивите орхидеи. Ще имат активен растеж по всяко време на годината, ако им се осигурят топло и ярка светлина. Най-ниските температури в никакъв случай не бива да падат под 55°F (12°C). Някои вандови могат да издържат и на ниски температури до 38°F (4°C) за 2-3 часа ако са сухи, като ще има поражения по корените и цветоносите (ако имат такива). Много е важно да пазим растението от течение и вятър в моменти на студ.
Светлина
Вандовите с лентовидни листа могат да се отглеждат в домашни или оранжерийни условия . С високата влажност изискват и висока осветеност, като при нужда се засенчва, за да се поддържат температурите в необходимия диапазон.
Теретните и полу-теретните обичат повече и ярка светлина. При осигуряването и, цъфтят направо целогодишно. Отглеждат се предимно на открито в субтропиците и ги ползват за оформяне на дворни пространства. Имайте предвид при отглеждане в домашни условия – те са най-топлолюбиви и най-светлолюбиви.
Въздушна циркулация
В домашни условия и оранжерийни, е важно въздушното движение – използват се вентилатори, особено лятно време – така се поддържат по-ниски температури и се избягват пораженията от жегите. При по-хладно време, вече споменахме –добре е да няма въздушно движение, за да не се преохлажда растението.
Вода/ Овлажняване
Високите нива на въздушна влажност са основно изискване – около 80%, особено през горещите слънчеви дни а и опръскването е добре дошло, за да може процеса на изсъхване на корените да е по-бавен. Оскъдно се овлажнява/полива през зимата, през облачни дни или след пресаждане. Другия съществен момент е растенията да са сухи преди падане на нощта.
Като допълнение към по-горните изисквания и препоръки, важна е и човешката намеса под формата на инсектициди, фунгициди, тор а в някои случаи и субстрат за садене. Искам да отблежа също, че в природата никой не тори и пръска против вредители и гъбички но и растенията имат съвсем друг естетически вид.
Торене
Вандови обичат добре да се хранят. В периода на нарастване, растението трябва да се тори с балансиран тор. При вандови не бива да се тори с високо съдържание на азот (N), тъй като това спира цъфтежа. Веднъж седмично е добре да се промива кореновата система на течаща вода, за да се отмият натрупаните соли. Растенията може да се торят и с малки количества ежедневно. Няма значение какво ще решите - дали ще торите еднократно през седмицата или всеки ден с малка доза – важното е да се придържате към установения режим.
За балансирано торене е добра формула 20-20-20 (N-P-K) с концентрация 1 чаена лъжичка на 1 галон (8 пинти) което е 4,55 литра. През зимата – в период на ненарастване, се прилага в същата пропорция, на всеки две седмици вместо седмично торене, като всяко трето торене е със 10-30-20 (N-P-K) което е формула за предизвикване на цъфтеж. В допълнение веднъж месечно се добава ¼ (четвърт) чаена лъжичка SUPERthrive® - концентрирани витамини и хормони на всеки галон (4,55 литра) с торен разтвор.
Отглеждане – а може ли и в саксия?
Тъй като корените на вандови са дълги и големи като обем - често по-дълги от самото растение, а също се нуждаят от въздух и проветряване, най-прилагания метод за отглеждане е по голи корени. Поставят се в кошнички от пластмаса или дърво (предпочитанията са към твърди дървесини - тиково дърво например). Понякога в кошничките се слагат малко кори, сфагнум или друг вид субстрат – това е въпрос на личен избор. Големината на кошничките се съобразява с големината на кореновата система и растението. Когато кошничката стане малка, по-удачно е, да не се вади от старата, тъй като е възможно да се натрошат корените, което е критично за оцеляването на растението, а да се постави както си е, в още една по-голяма кошничка. Преди това корените на растението се накисват буквално поне за час, за да станат пластични и гъвкави. Скоро „пресадените” растения е добре известно време да се държат на по-сенчесто, докато се възстановят. Никога не навивайте корените около малката кошничка преди да я поставите в по-голямата – оставете корените на въздух. При повредени корени, което е неминуемо при груби манипулации, накиснете за около 5 минути в описания по-горе разтвор на SUPERthrive® - така ше се стимулира растежа на нови корени.
Искам да отбележа, че има и метод за отглеждане на ванди и вандови в саксия – виреят добре в среда, в която корените могат добре да дишат - само едри кори или смес от кори с парчета дървесна папрат, въглен и късчета порест вулканичен камък, което осигурява добър дренаж. Този метод е малко спорен, но има селекционери и любители, които отглеждат ванди точно по този начин. Препоръчва се особено при малки растения да се отглеждат в рехав фин субстрат от нишки дървесна папрат и въгленчета. Малките растения не бива да се излагат на директни слънчеви лъчи и като цяло се държат на по-сенчесто от големите растения, но при същите температурни и подхранващи (торене) условия.
Подходящо време за пресаждане/ местене в по-голяма кошничка е късно на пролет и в началото на лятото, но като цяло би могло и целогодишно.
Изображение
Снимков материаал - лична колекция lila
Пожелавам успех на всички при отглеждането им ;)
lila
Чист кофеин
 
Мнения: 8898
Години: 99
Регистриран на: Вто Ное 24, 2009 5:28 pm
Пол: Не съм сигурен

Re: Ванда и Вандови / Vanda Alliance

Мнениеот nel4o » Пет Дек 04, 2009 9:14 am

Вчера минах покрай вас и веднага ти познах прозореца :twisted: Яко си ги накачулила :potekoha:
кирилица не е на съседа Киро жена му...

http://raphaelholisticjewelry.com/
Аватар
nel4o
Баш кафе майстор
 
Мнения: 2751
Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 10:38 pm
Пол: Жена

Re: Ванда и Вандови / Vanda Alliance

Мнениеот lila » Пет Дек 04, 2009 11:30 pm

:lol: тези всичките (от снимката горе) не са моя собственост - имам 3 или 4 на прозореца големи, малките са навътре :lol:
Съседите сигурно си мислят, че не съм много в ред. Смятам да изрежа един голям паяк от картон и да закача и него по прозореца. :lol:
lila
Чист кофеин
 
Мнения: 8898
Години: 99
Регистриран на: Вто Ное 24, 2009 5:28 pm
Пол: Не съм сигурен

Re: Ванда и Вандови / Vanda Alliance

Мнениеот nel4o » Съб Дек 05, 2009 7:21 pm

А ти можеш да наметнеш нещо с качулка и да минаваш отвреме на време пред прозореца ... :lol: :lol: :lol:
кирилица не е на съседа Киро жена му...

http://raphaelholisticjewelry.com/
Аватар
nel4o
Баш кафе майстор
 
Мнения: 2751
Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 10:38 pm
Пол: Жена

Re: Ванда и Вандови / Vanda Alliance

Мнениеот lila » Съб Дек 05, 2009 7:27 pm

Подозирам, че ще си изям боя :lol: :lol: :lol:
lila
Чист кофеин
 
Мнения: 8898
Години: 99
Регистриран на: Вто Ное 24, 2009 5:28 pm
Пол: Не съм сигурен

Re: Ванда и Вандови / Vanda Alliance

Мнениеот ida_ili64 » Сря Дек 16, 2009 2:32 pm

Хайде сега аз,като новобранец и горд собственик на Ванда ;) ,да почна с питанките!
Моята е в цилиндър,което се оказва за зимата добър вариант-няма циркулация на студен въздух,то май и никаква такава :hmmm: няма...?Стои на южния прозорец,върху мраморния перваз на прозореца,който денем винаги е леко топъл.От както я купих,я полях веднъж-с голям страх я извадих от цилиндъра и я натопих в кофа с вода и малко тор за орхидеи.Държах я около 30 мин.там.Колко често да правя поливането и добър ли е метода ми?
Второ,как постигате това съотношение на тор 20-20-20 и 10-30-20???При мен,почти всички торове са с превес на азота... :hmmmmmm: И тази с Гуано и другата с магнезий и Калций,която купих и е гъста като олио,и тази,специално за орхидеи...
И трето,продавачката ме посъветва,на дъното на цилиндира винаги да има мъъъъничко вода,толкова,колкото в тефлонов тиган олио запържене :dovolen: -сравнението е мое,ама за да го обясня точно!
Хайде сега,слушам ви :nod: !И ако съм пропуснала нещо,допълвайте!
Аватар
ida_ili64
Баш кафе майстор
 
Мнения: 2837
Години: 53
Регистриран на: Вто Ное 24, 2009 5:38 pm
Местоположение: между Eвропа и Родопите
Пол: Жена

Re: Ванда и Вандови / Vanda Alliance

Мнениеот mucunka » Сря Дек 16, 2009 11:14 pm

Иде,има по-опитни от мен,но ми се струва че в стъкленицата има риск от загниване,още повече че не се проветрява.Защо не я извадиш,окачи я на високо,близо до пердето и по 1-2 пъти на ден я опръсквай,а на 3-4 дни ще я топиш за няколко часа във вода.Не знам за темпертурите,но моята си расте чудесно при 21 градуса,а и влажността в стаята не е голяма -между 30 и 40 процента.Опръсквамя я всеки път с много слаб разтвор на кафяв кристалон.Нищо сложно,не се притеснявай.
АКО ИСКАШ ДА СЕ ПОЧУВСТВАШ БОГАТ,ПРОСТО ПРЕБРОЙ ВСИЧКИТЕ СВОИ НЕЩА,КОИТО НЕ СИ КУПИЛ С ПАРИ.
http://mucun72.snimka.bg/daily/dostignata-mechta.752721
моите цветя
моите гоблени
Аватар
mucunka
Баш кафе майстор
 
Мнения: 2996
Години: 54
Регистриран на: Нед Ное 29, 2009 7:57 pm
Местоположение: София,Световрачене
Пол: Жена

Re: Ванда и Вандови / Vanda Alliance

Мнениеот verji » Сря Дек 16, 2009 11:29 pm

ох, като ги гледам сърцето ми плаче за моята...Завиждам ви и се надявам да не изпитате тъгата по загъбата на такова красиво цвете :cry:
Аватар
verji
Кафе машина
 
Мнения: 3567
Години: 53
Регистриран на: Сря Дек 02, 2009 3:40 pm
Местоположение: Плевен
Пол: Жена

Re: Ванда и Вандови / Vanda Alliance

Мнениеот evita » Сря Дек 16, 2009 11:32 pm

Вержии,спокойно!Не се отчайвай,ще им свикнеш :nod: .
Аватар
evita
Кафе машина
 
Мнения: 3521
Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 8:20 pm
Пол: Жена

Re: Ванда и Вандови / Vanda Alliance

Мнениеот ida_ili64 » Чет Дек 17, 2009 12:43 am

mucunka написа:Иде,има по-опитни от мен,но ми се струва че в стъкленицата има риск от загниване,още повече че не се проветрява.Защо не я извадиш,окачи я на високо,близо до пердето и по 1-2 пъти на ден я опръсквай,а на 3-4 дни ще я топиш за няколко часа във вода.Не знам за темпертурите,но моята си расте чудесно при 21 градуса,а и влажността в стаята не е голяма -между 30 и 40 процента.Опръсквамя я всеки път с много слаб разтвор на кафяв кристалон.Нищо сложно,не се притеснявай.


Мерси,Муцунка! :tzeluvka: Ще умувам за стъклото...А друго въпросче,понеже ще пътувам и няма да ме има една седмица в къщи,какво да направя дали на и налея малко водица на дъното около половин сантиметър или-само да я накисна преди отпатуването в кофата за няколко часа?
Аватар
ida_ili64
Баш кафе майстор
 
Мнения: 2837
Години: 53
Регистриран на: Вто Ное 24, 2009 5:38 pm
Местоположение: между Eвропа и Родопите
Пол: Жена

Re: Ванда и Вандови / Vanda Alliance

Мнениеот lila » Чет Дек 17, 2009 2:43 pm

На моите натапям корените всеки ден, за по половин час в лек торен разтвор в хладка вода. Първите две ванди (които имах - остана само една) ги гледах по указанията - на 2-3 дни натапяне и всеки ден в банята с душа - корените им заминаха за 4 месеца :lol: . Като ме няма за повече дни, оставям върховете на корените натопени за да не пресъхват. Иначе си висят във въздуха, дръпнах ги от прозореца, където бяха доскоро, защото температурите там се върят около 16-18 градуса. Доосветявам по 12 часа всеки ден. Едната извади два цветоноса. :nod:
lila
Чист кофеин
 
Мнения: 8898
Години: 99
Регистриран на: Вто Ное 24, 2009 5:28 pm
Пол: Не съм сигурен

Re: Ванда и Вандови / Vanda Alliance

Мнениеот ptiholov » Чет Дек 17, 2009 3:58 pm

Лила ,какдво имаш в предвид като казваш,че корените са заминали-изгниха ли или изсъхнаха.Моята я поливам през ден,като я топя за 1час и нещо.Торя я когато торя и другите орхидеи-на 15 дена.Не я доосветявам,защото хибискусите са ми по-важни за доосветяване, :twisted: и няма място и за нея,още повече че е малка още за цъфтене.
Аватар
ptiholov
Баш кафе майстор
 
Мнения: 2607
Години: 47
Регистриран на: Нед Ное 29, 2009 11:18 pm
Местоположение: Бургас
Пол: Мъж

Re: Ванда и Вандови / Vanda Alliance

Мнениеот lila » Чет Дек 17, 2009 4:00 pm

Имах предвид - изсъхнаха. :nod:
lila
Чист кофеин
 
Мнения: 8898
Години: 99
Регистриран на: Вто Ное 24, 2009 5:28 pm
Пол: Не съм сигурен

Re: Ванда и Вандови / Vanda Alliance

Мнениеот nel4o » Чет Дек 17, 2009 5:02 pm

Това ми е първата вандова цъфнала в домашни условия и с цветонос, който е изцяло моя заслуга :ieeemyzh:

Ascocenda Gardener Blue
Изображение
кирилица не е на съседа Киро жена му...

http://raphaelholisticjewelry.com/
Аватар
nel4o
Баш кафе майстор
 
Мнения: 2751
Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 10:38 pm
Пол: Жена

Re: Ванда и Вандови / Vanda Alliance

Мнениеот ravik » Чет Дек 17, 2009 5:06 pm

Браво nel4o, а :stiskam: да повлече крак и на останалите. :ieeee:
Недей спа! Отивай на SPA!
Цветята ми: http://community.webshots.com/user/ravique
Аватар
ravik
Кафе машина
 
Мнения: 4860
Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 5:09 pm
Пол: Жена

Следваща

Назад към Орхидеи и бромелии

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта